Cene hrane porasle 12,1 odsto na godišnjem nivou

Inflacija u zemljama OECD-a u aprilu pala na najniži nivo u poslednjih 15 meseci

NovacSvet

6.6.2023 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u zemljama OECD-a u aprilu pala na najniži nivo u poslednjih 15 meseci Inflacija u zemljama OECD-a u aprilu pala na najniži nivo u poslednjih 15 meseci
Godišnja potrošačka inflacija u oblasti Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u aprilu je pala na najniži nivo u poslednjih 15 meseci zahvaljujući... Inflacija u zemljama OECD-a u aprilu pala na najniži nivo u poslednjih 15 meseci

Godišnja potrošačka inflacija u oblasti Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u aprilu je pala na najniži nivo u poslednjih 15 meseci zahvaljujući smanjenju troškova hrane i energije, pokazuju podaci objavljeni u utorak.

Potrošačke cene porasle su 7,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine u februaru, što je najsporiji tempo od januara 2022. godine, pokazali su podaci organizacije sa sedištem u Parizu, prenosi Anadolu Agency.

U poređenju sa prethodnim mesecom, godišnja inflacija je opala u 27 od 38 zemalja OECD-a.

Cene hrane porasle su 12,1 odsto na godišnjem nivou u aprilu, smanjivši se sa 14 procenata u martu. Energetska inflacija u OECD-u pala je na 0,7 odsto u aprilu, sa 1,3 procenta u martu.

Osnovna godišnja inflacija, isključujući hranu i energiju, blago je porasla na 7,1 odsto u aprilu.

Na strani Grupe sedam (G7), godišnja inflacija je u aprilu bila stabilna na 5,4 odsto, pri čemu je Velika Britanija zabeležila najveći pad zahvaljujući oštrom padu cena energije.

Italija je zabeležila najveći porast ukupne inflacije, uglavnom izazvan porastom inflacije energije, a delimično inflacijom hrane.

Godišnja inflacija u evrozoni je blago porasla sa 6,9 odsto na sedam procenata u istom periodu, pošto je rast inflacije energije više nego neutralisao pad inflacije hrane.

U Grupi 20 (G20) nacija, rast potrošačkih cena je u aprilu smanjen na 6,5 odsto na godišnjem nivou, dok je mesec dana pre iznosio 6,9 odsto.

 • SUNCE

  6.6.2023 #1 Author

  Cela statistika je smuti pa prospi osnovni životni artikli porastu 100 pošto neki 50 a potpuno sporedni ne rastu i i kada sve to sabreres podeliš ispadne porpuno nevalidni i nevažni pokazatelj proseka koji niocemu ne govori. Tako smo došli k mi do prosečne plate koja je potpuna nebuloza.

  Одговори

 • SHALIMAR

  10.6.2023 #2 Author

  Cene previdoke,standard sve gori…

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...