BRITANIJA I JAPAN PRAVE NOVI SPORAZUM Trgovinska saradnja bez tarifa i prepreka

EUSvetVesti

9.6.2020 15:40 Autor: Julijana Vincan 0

BRITANIJA I JAPAN PRAVE NOVI SPORAZUM Trgovinska saradnja bez tarifa i prepreka BRITANIJA I JAPAN PRAVE NOVI SPORAZUM Trgovinska saradnja bez tarifa i prepreka
Velika Britanija i Japan u utorak počinju razgovore o sporazumu o trgovinskoj saradnji nakon izlaska Britanije iz Evropske unije (Brexit), koji bi bio zamena... BRITANIJA I JAPAN PRAVE NOVI SPORAZUM Trgovinska saradnja bez tarifa i prepreka

Velika Britanija i Japan u utorak počinju razgovore o sporazumu o trgovinskoj saradnji nakon izlaska Britanije iz Evropske unije (Brexit), koji bi bio zamena za sporazum koji Britanija trenutno ima sa Japanom preko Evropske unije.

Ukoliko ne postignu novi dogovor do 1. januara 2021. godine, dve zemlje će potpasti pod trgovinske uslove Svetske trgovinske organizacije (STO), piše BBC. To bi značilo tarife i prepreke u trgovini između Velike Britanije i njenog četvrtog najvećeg trgovinskog partnera koji nije član EU.

Foto: Pixabay.com

Prema podacima britanske Vlade, trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine iznosila je 31,4 milijarde funti, a 9.500 firmi sa sedištem u Velikoj Britaniji izvozilo je robu u Japan.

Velika Britanija se nada da će joj sporazum o slobodnoj trgovini sa Japanom pomoći da se konačno pridruži Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za trans-pacifičko partnerstvo (CPTPP).

Članstvo u 11-članom CPTPP, trgovinskom sporazumu koji se proteže od Australije do Čilea, značajno bi poboljšao pristup preduzećima u Velikoj Britaniji tržištima širom azijsko-pacifičke regije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...