Postignut sporazum o reformi tržišta ugljenika u EU

Brže smanjenje emisija ugljen-dioksida i formiranje Socijalnog fonda za klimu

EU

19.12.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brže smanjenje emisija ugljen-dioksida i formiranje Socijalnog fonda za klimu Brže smanjenje emisija ugljen-dioksida i formiranje Socijalnog fonda za klimu
Evropska komisija saopštila je da pozdravlja dogovor pregovarača Evropskog saveta i Parlamenta EU o reviziji tržišta emisija ugljenika, kao i o stvaranju Socijalnog fonda... Brže smanjenje emisija ugljen-dioksida i formiranje Socijalnog fonda za klimu

Evropska komisija saopštila je da pozdravlja dogovor pregovarača Evropskog saveta i Parlamenta EU o reviziji tržišta emisija ugljenika, kao i o stvaranju Socijalnog fonda za klimu, uz ocenu da se radi o fundamentalnom koraku ka postizanju obaveze EU da smanji neto emisije gasova staklene bašte za najmanje 55 odsto do 2030. godine.

„Sporazum će nam omogućiti da ispunimo klimatske ciljeve u glavnim sektorima privrede istovremeno osiguravajući da najugroženiji građani i mikro preduzeća budu efektivno podržani u klimatskoj tranziciji“, rekao je češki ministar životne sredine Marijan Jurecka u saopštenju koje je preneo Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ispunjavanje tog cilja, navodi RSE, zahtevaće reformu tržišta ugljenika u EU kako bi se brže smanjile emisije, što se čini tako što se zahteva od oko 10.000 elektrana i fabrika da kupuju dozvole za ugljen dioksid (CO2) kada zagađuju.

„Ključan trenutak je 2027. godina. Svi treba da smanje emisije do tada ili će morati mnogo da plate“, rekao je glavni pregovarač Evropskog parlamenta Piter Lis (Peter Liese) i dodao da se nada da će taj krajnji rok podstaći ulaganja u zelenu energiju.

Pregovarači su bili u sukobu oko toga koliko brzo treba ukinuti besplatne dozvole za CO2 koje EU daje industrijama da ih zaštiti od strane konkurencije, ukazao je Radio Slobodna Evropa u izveštaju.

Sistem EU za trgovinu emisijama (ETS) postavlja cenu na CO2 i smanjuje dozvoljeni nivo emisija svake godine u sektorima uključujući proizvodnju električne i toplotne energije, energetski intenzivne industrijske sektore i komercijalnu avijaciju.

Foto: Unsplash.com

Novopostignuti sporazum će, kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, obezbediti da se brzina godišnjeg smanjenja emisija poveća sa 2,2 odsto godišnje prema sadašnjem sistemu na 4,3 odsto od 2024. do 2027. godine i 4,4 odsto od 2028. godine.

Rezerva za stabilnost tržišta, koja stabilizuje tržište ugljenika uklanjanjem viška dozvola, biće ojačana.

Sporazum će postepeno ukidati besplatne dozvole za emisiju određenim preduzećima i ući u Mehanizam za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) između 2026. i 2034. za obuhvaćene sektore.

Novi Socijalni fond za klimu, kako stoji u saopštenju, pružiće namensku finansijsku podršku državama članicama kako bi se pomoglo ugroženim građanima i mikro preduzećima u ulaganjima u mere energetske efikasnosti kao što su izolacija domova, toplotne pumpe, solarni paneli i električna mobilnost.

Takođe će moći da obezbedi direktnu podršku, koja pokriva do 37,5 odsto novih nacionalnih socijalnih planova u vezi klime. Počeće sa radom 2026. godine, pre stupanja na snagu novog ETS za energente u sektoru transporta i građevine a finansiraće se sa 65 milijardi evra iz budžeta EU, plus 25 odsto sufinansiranja od strane država članica.

Da bi stupio na snagu, postignuti sporazum zahteva formalno usvajanje od strane Evropskog parlamenta i Saveta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...