očekuju pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5 odsto

Bundesbank u narednoj godini očekuje recesiju i visoku inflaciju

BankeEU

17.12.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bundesbank u narednoj godini očekuje recesiju i visoku inflaciju Bundesbank u narednoj godini očekuje recesiju i visoku inflaciju
Nemačka centralna banka naredne godine očekuje recesiju i visoku inflaciju u zemlji. „Bruto domaći proizvod će se najverovatnije smanjiti u početku, ali vidimo blagi... Bundesbank u narednoj godini očekuje recesiju i visoku inflaciju

Nemačka centralna banka naredne godine očekuje recesiju i visoku inflaciju u zemlji.

„Bruto domaći proizvod će se najverovatnije smanjiti u početku, ali vidimo blagi oporavak od druge polovine godine“, rekao je predsednik Bundesbanke Joakim Nagel (Joachim Nagel).

Energetska kriza, kako je rekao, dodatno povećava inflaciju, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Nagel je kazao da, nakon ovogodišnjeg rasta od 1,8 odsto, stručnjaci Bundesbanke očekuju pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 odsto.

Visoke cene energenata, zbog ruskog napada na Ukrajinu, opterećuju firme i građane. Zbog značajnog opšteg rasta cena potrošači sve manje kupuju.

“Potrošačke cene u novembru su bile deset odsto više nego u istom mesecu prethodne godine. Brzo olakšanje nije na vidiku. Inflacija je visoka i samo će se postupno smanjivati”, dodao je Nagel.

U narednoj godini Bundesbank očekuje pad inflacije s 8,6 na 7,2 odsto, takođe zbog vladinog ograničenja cena struje i gasa. U 2024. godini stopa inflacije, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, koji je odlučujući za monetarnu politiku u evrozoni, trebalo bi pasti na 4,1 odsto.

Prema predviđanjima Bundesbanke, najveća evropska privreda mogla bi 2024. ponovo porasti 1,7 odsto.

“Ukupni proizvodni kapaciteti ne smeju se ponovo pokrenuti do 2025. godine”, stoji u analizi.

Pre pola godine ekonomisti Bundesbanke bili su znatno optimističniji, posebno za narednu godinu, iako su već u junu morali revidirati svoje prognoze naniže. Bundesbank je u junu za tekuću godinu prognozirala rast od 1,9 odsto, a njeni ekonomisti za narednu godinu rast BDP-a od 2,4 odsto.

  • MADMAX

    18.12.2022 #1 Author

    Samo balkanski tigrovi očekuju povećanje i rast budžta.

    Odgovori

  • Milovan94

    18.12.2022 #2 Author

    Svakako se nikome ne piše dobro

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.12.2022 #3 Author

    Ako bude samo 0,5 odsto,onda ce da bude jos i dobra godina…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...