POSLEDICE KRIZE U NEMAČKOJ

Bundesbanka prvi put od 1979. nije isplatila dobit državi

BankeEUNovacVesti

4.3.2021 10:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bundesbanka prvi put od 1979. nije isplatila dobit državi Bundesbanka prvi put od 1979. nije isplatila dobit državi
Nemačka centralna banka – Bundesbanka saopštila je da zbog većih rezervacija za rizike u pandemijskoj krizi i većih troškova kamata, ove godine neće isplatiti... Bundesbanka prvi put od 1979. nije isplatila dobit državi

Nemačka centralna banka – Bundesbanka saopštila je da zbog većih rezervacija za rizike u pandemijskoj krizi i većih troškova kamata, ove godine neće isplatiti dobit državi, prvi put od 1979. godine. U prethodnoj godini banka je isplatila 5,9 milijardi evra, a dobit redovno isplaćuje od uvođenja evra 1999. godine. Najveću dobit Bundesbanka je isplatila 2001. godine, kada je bila veća od 11,2 milijarde evra.

Bundesbanka ističe da su krizne mere monetarne politike primetno uticale na bilans banke.

Inače, u pandemijskoj godini Bundesbanka je bila prisiljena da poveća rezervacije za rizike sa 2,4 milijarde evra na čak 18,8 milijardi evra. Kako je izjavio guverner nemačke centralne banke Jens Veidman, te rezervacije će biti dodatno povećane u ovoj godini, jer se situacija, po njegovim rečima, neće znatnije promeniti.

Evrozona
Foto: Pixabay.com

Rezultat u 2020. bio je i pod pritiskom troškova kamata, zbog povoljnih kamatnih stopa kojima se osigurava finansiranje za komercijalne zajmodavce i kreditiranje. Sa druge strane, kamatni prihodi centralne banke su bili smanjeni.

Prošle godine je smanjen i udeo u dobiti Evropske centralne banke (ECB) koji pripada Bundesbanci i koji je iznosio oko 1,6 milijardi evra, znatno manje nego godinu dana ranije kada je iznosio 2,4 milijarde evra.

Inače, ECB raspoređuje dobit centralnim bankama 19 članica Evrorozone, a Bundesbanci pripada najveći deo, oko 26 odsto, u skladu sa udelom uplaćenog kapitala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...