Cene kuća u Nemačkoj porasle 60 odsto od 2015. godine

Bundesbank upozorava da su kreditni rizici na tržištu nekretnina potcenjeni

AnalizaEUU fokusuVesti

19.1.2022 13:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bundesbank upozorava da su kreditni rizici na tržištu nekretnina potcenjeni Bundesbank upozorava da su kreditni rizici na tržištu nekretnina potcenjeni
Nemačke banke postaju previše optimistične kada je u pitanju rizik onih koji uzimaju pozajmice i potencijalni rast kamatne stope, posebno uzimajući u obzir rast... Bundesbank upozorava da su kreditni rizici na tržištu nekretnina potcenjeni

Nemačke banke postaju previše optimistične kada je u pitanju rizik onih koji uzimaju pozajmice i potencijalni rast kamatne stope, posebno uzimajući u obzir rast na tržištu hipoteka, upozorava zamenica predsednika centralne banke Nemačke Klaudija Buh (Claudia Buch).

Banke su iz recesije koju je izazvao korona virus izašle relativno neoštećene, ali su previše optimistične kada je u pitanju budućnost, kaže za Financial Times Klaudija Buh.

“Mislimo da su kreditni rizici potcenjeni. Modeli koje koriste učesnici u tržištu i banke baziraju se na istorijskim podacima. Ovi podaci bi mogli da potcene budući makrorizik, što ih čini implicitno pristrasnim”, kaže Buh dodajući da Bundesbank očekuje promene u okviru portfolija sa korporativnim pozajmicama kada su u pitanju banke relativno slabijih kompanija.

Iako je nemačka ekonomija pala 4,6 odsto nakon početka pandemije 2020. godine, što je dovelo do najveće recesije još od rata, broj kompanija koje su bankrotirale značajno je manji, zahvaljujući pozajmicama vlade i subvencijama za isplate plata zaposlenima.

“Svi indikatori rizika koje posmatramo, uključujući i jaz između kredita i BDP, pokazuju na gore”, navodi Buh. “Zabrinuti smo u vezi sa hipotekama, ali i sa ovim makrouslovima koji, posmatrajući noviju istoriju, izgledaju previše benigno da bi bili istiniti”.

Jedna od sfera koja najviše brine centralnu banku jeste Nemačko tržište nekretninama, na kome su cene kuća porasle 12 odsto, a hipoteke 7,2 odsto do septembra, dostižući tako višegodišnje rekorde.

Nemački finansijski zakonodavci su prošle nedelje najavili rast kapitala od 22 milijarde evra, koji će banke morati da ostvare do februara 2023. godine, dodajući da će pažljivo posmatrati standarde za odobravanje pozajmica.

To znači da će nemačke banke morati da imaju kapitalni bafer jednak 0,75 odsto za domaća sredstva i još dva odsto za hipoteke na kuće i stanove, što je prilagođeno potencijalnim rizicima.

Niske kamatne stope pomogle su rast cena kuća u Nemačkoj za skoro 60 odsto od 2015. godine, a Bundesbank procenjuje da je tržište sada precenjeno za 15-30 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...