Nemačka privreda na putu izlaska iz tehničke recesije

Bundesbanka očekuje rast u tekućem kvartalu

BankeEU

27.6.2023 09:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bundesbanka očekuje rast u tekućem kvartalu Bundesbanka očekuje rast u tekućem kvartalu
Posle pada vrednosti BDP-a u dva uzastopna kvartala, nemačka privreda trebalo bi da zabeleži rast u tekućem tromesečju od aprila do juna, procenila je... Bundesbanka očekuje rast u tekućem kvartalu

Posle pada vrednosti BDP-a u dva uzastopna kvartala, nemačka privreda trebalo bi da zabeleži rast u tekućem tromesečju od aprila do juna, procenila je Bundesbanka u svom najnovijem mesečnom izveštaju.

Uprkos tehničkoj recesiji, u koju je ekonomija skliznula u periodu od oktobra prošle godine do aprila, nemačka centralna banka daje optimističnu prognozu, iako navodi da će problemi koji opterećuju privredu i dalje postojati, prenosi Seebiz.

Važan uzrok bila je inflacija, koja je pre svega gušila ličnu potrošnju domaćinstava, a time i privredni rast. Pored toga, industrija je lošije funkcionisala i zbog ograničene potražnje iz inostranstva. Bundesbanka je navela da kašnjenja u lancima snabdevanja, koja traju već dugo, nastavljaju da se smanjuju.

„Osim toga, polako se otvara prostor domaćinstvima da troše više, uprkos i dalje visokoj inflaciji. Cene opadaju, a plate snažno rastu“, navedeno je u izveštaju. Zaposlenost takođe raste, a slabija javna potrošnja trebalo bi ponovo da dobije zamah.

Banka je međutim upozorila i na negativne faktore koji i dalje postoje. Potražnja iz inostranstva u industriji i dalje se smanjuje, što predstavlja problem za proizvodnju i izvoz, navedeno je u izveštaju. Osim toga, povećani troškovi finansiranja guše poslovna ulaganja. To takođe guši domaću potražnju u nekim industrijskim sektorima i građevinarstvu.

Bundesbanka je oprezno komentarisala srednjoročne izglede, ocenjujući da se privreda teško može oporaviti od krize do 2025. godine. Nemačka centralna banka očekuje negativan rast od 0,3 odsto u ovoj godini, dok bi rast u naredne dve godine trebalo da bude 1,2, odnosno 1,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...