Još nije dobijena bitka protiv inflacije

Čelnik Bundesbanke najavljuje nova povećanja kamatnih stopa

BankeEU

10.5.2023 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Čelnik Bundesbanke najavljuje nova povećanja kamatnih stopa Čelnik Bundesbanke najavljuje nova povećanja kamatnih stopa
Evropska centralna banka (ECB) sedam puta je podizala kamatne stope od jula u nastojanju da ohladi inflaciju, ali to verovatno nije kraj, nagovestio je... Čelnik Bundesbanke najavljuje nova povećanja kamatnih stopa

Evropska centralna banka (ECB) sedam puta je podizala kamatne stope od jula u nastojanju da ohladi inflaciju, ali to verovatno nije kraj, nagovestio je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim Nagel).

„Još nismo dobili bitku protiv inflacije. Inflacija je usporila poslednjih meseci, ali je još uvek prejaka“, izjavio je Nagel u utorak za Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi DPA.

Početkom maja ECB je ponovo korigovala referentnu kamatnu stopu, iako je porast od 0,25 procentnih poena, na 3,75 odsto, bio manji od prethodnih šest puta.

„Mogao sam da zamislim povećanje od 0,5 pp, ali svejedno smo najavili još povećanja. Poruka mora biti jasna – još nismo gotovi, i kamatne stope treba da nastave sa rastom“, istakao je Nagel.

ECB nastoji da zadrži inflaciju na prosečnom nivou od najviše dva procenta godišnje. Stopa inflacije je, međutim, već mesecima na znatno višoj vrednosti.

U aprilu su potrošačke cene u evrozoni porasle tačno sedam procenata. U Nemačkoj je, prema preliminarnim podacima, godišnja stopa iznosila 7,2 odsto.

„Inflacija će se značajno usporiti, ali verovatno ćemo morati pričekati do početka 2025. godine na održivu stopu ispod dva procenta u Nemačkoj“, procenjuje Nagel.

Dodao je da kamatne stope u evrozoni moraju da porastu kako bi usporile inflaciju.

„Čak i kada budu dovoljno visoke za to, biće potrebno vreme dok inflacija ne postane održiva“, naglasio je bankar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...