Pad inflacije u drugom delu godine

Nemački stručnjaci očekuju dalji rast potrošačkih cena

EUU fokusu

2.3.2023 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemački stručnjaci očekuju dalji rast potrošačkih cena Nemački stručnjaci očekuju dalji rast potrošačkih cena
Joahim Nagel (Joachim Nagel), predsednik nemačke centralne banke i jedan od radikalnijih lidera ECB, rekao je da će rast potrošačkih cena ostati izuzetno visok.... Nemački stručnjaci očekuju dalji rast potrošačkih cena

Joahim Nagel (Joachim Nagel), predsednik nemačke centralne banke i jedan od radikalnijih lidera ECB, rekao je da će rast potrošačkih cena ostati izuzetno visok.

„Izgleda da će bar u narednih nekoliko meseci inflacija ostati na veoma visokom nivou, očekujte možda u drugoj polovini da bi se inflacija donekle smanjila“, istakao je Nagel.

„Ali ipak, ono što očekujemo za ovu godinu za Nemačku je prosečna stopa inflacije od oko šest do sedam odsto. Tržišta su se zadržala na izgledima za veće kamatne stope u evrozoni nakon što su podaci objavljeni ove nedelje pokazali da je inflacija u Francuskoj i Španiji veća od očekivane”, rekao je Nagel za CNBC, prenosi Seebiz.

Prinosi na evropske državne obveznice porasli su u utorak, a zatim ponovo u sredu na osnovu najnovijih podataka. Prinos na 10-godišnje nemačke obveznice — koje se smatraju glavnim merilom u regionu — u sredu je porastao na najviši nivo od 2011. godine.

Nagel je rekao i da „put nije završen” i da će Evropska centralna banka morati dodatno da smanji svoj bilans.

ECB počinje da prodaje obveznice ovog meseca tempom od 15 milijardi evra (16 milijardi dolara) mesečno do juna. Smanjenje bilansa stanja je takođe mera za smanjenje inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...