Američke subvencije privlače evropske proizvođače

Veliki broj nemačkih kompanija razmatra selidbu u SAD

EUSvetVesti

2.3.2023 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 5

Veliki broj nemačkih kompanija razmatra selidbu u SAD Veliki broj nemačkih kompanija razmatra selidbu u SAD
Nemačke kompanije zainteresovane su za prebacivanje proizvodnje u SAD podstaknute američkim zakonom o smanjenju inflacije kojim administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) želi da... Veliki broj nemačkih kompanija razmatra selidbu u SAD

Nemačke kompanije zainteresovane su za prebacivanje proizvodnje u SAD podstaknute američkim zakonom o smanjenju inflacije kojim administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) želi da promoviše „zelene“ tehnologije, pokazuje istraživanje Trgovačke i industrijske komore Nemačka (DIHK).

Prema rezultatima istraživanja DIHK, u kojem je učestvovalo 2.400 preduzeća iz svih sektora, jedna od 10 kompanija već planira prebacivanje proizvodnje u druge države, a sve popularnije su Severna Amerika, odnosno SAD, prenosi SEEbiz, pozivajući se na Reuters.

Istraživanje pokazuje da 23 odsto proizvođača i dobavljača vozila razmatra premeštanje proizvodnje. EU je zabrinuta da će zahtevi za lokalne sadržaje proizvodnje, na koje se odnosi veći deo od 369 milijardi dolara subvencija obuhvaćenih pomenutim zakonom podstaći evropske kompanije da se presele u SAD.

Zakon je na snazi od prošle godine, a tom shemom predviđene su poreske olakšice za nova električna vozila ondosno na ona sa završnom montažom i ključnim inputima na teritoriji SAD. Prema istraživanju DIHK, neuobičajeno veliki broj kompanija iz oblasti mehaničkog inženjerstva i iz sektora hemijske industrije i proizvodnje plastike razmišlja o preseljenju proizvodnje.

 • Tina

  2.3.2023 #1 Author

  Aki su bolji uslovi za poslovanje, treba da se presele radi ostvarivanje veceg profita

  Odgovori

  • Aleks

   3.3.2023 #2 Author

   Pošto nema šanse da vrate fabrike iz Azije, ameri su izdali naređenje nemačkim fabrikama da se HITNO presele u USA !
   I da prime još migranata.

   Odgovori

 • MAJALG

  5.3.2023 #3 Author

  Ovo je upravo bio cilj rata u Ukrajini da se firme presele u Ameriku, samim tim da preuzmu aposlutnu moc u svemu.

  Odgovori

 • MASVIDAL

  4.2.2024 #4 Author

  To je mozda i cilj svega, celog rata u UKR

  Odgovori

 • SLAVICA

  4.2.2024 #5 Author

  To odgovara amerikancima

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...