Evropski predlog za obnovu Ukrajine ruskim novcem

Nemačka upozorava na pravne i finansijske rizike

BankeEUNovacVesti

26.6.2023 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nemačka upozorava na pravne i finansijske rizike Nemačka upozorava na pravne i finansijske rizike
Nemačka je izrazila protivljenje planovima Brisela da izvrši preuzimanje zamrznute imovine ruske centralne banke i da je preusmeri za potrebe rekonstrukcije Ukrajine, upozoravajući da... Nemačka upozorava na pravne i finansijske rizike

Nemačka je izrazila protivljenje planovima Brisela da izvrši preuzimanje zamrznute imovine ruske centralne banke i da je preusmeri za potrebe rekonstrukcije Ukrajine, upozoravajući da bi taj ishitreni potez mogao da izazove pravne i finansijske rizike.

Evropska komisija radi na planu koji bi mogao da omogući prikupljanje milijardi evra zahtevajući od finansijskih institucija koje drže blokiranu rusku imovinu da predaju deo ostvarenog profita i koriste ga za obnovu Ukrajine, prenosi Financial Times.

Nakon zabrinutosti koju je izrazila Evropska centralna banka, Berlin i neke druge prestonice pozvali su na dalje razmatranje plana. Visoki zvaničnici nemačke vlade rekli su da sumnjaju da će plan dobiti dovoljnu podršku, jer su pravni rizici previsoki.


Zvaničnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će Moskva „morati da plati štetu koju je izazvala u Ukrajini“ i insistirao na tome da Berlin čini „sve što je po zakonu mogao“ da locira i zamrzne imovinu sankcionisanih ruskih pojedinaca i kompanija, ali da je ideja da se zamrznuta ruska sredstva koriste za obnovu Ukrajine pokrenula „kompleksna finansijska i pravna pitanja“.

Nemačko ministarstvo pravde proučilo je predloge EU za prikupljanje sredstava ruske centralne banke i zaključilo da su pravno neizvodljivi. Realizacija plana EU predstavljala bi presedan koji bi mogli da slede i drugi, kao što je Poljska koja zahteva od Berlina reparaciju za štetu tokom Drugog svetskog rata.

Evropska komisija saopštila je da postoji „ukupna podrška“ zemalja članica EU po ovom pitanju i da su rešenja moguća. Većina država navodno podržava ideju da se iskoriste prihodi od konfiskovane ruske imovine, dok evropske diplomate upozoravaju da to nije stvar političke odluke. Očekuje se da će ministri spoljnih poslova zemalja EU u ponedeljak raspravljati o ovom pitanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...