Najizrazitiji pad u Slovačkoj

Cene evropskih industrijskih proizvoda pale i u januaru

EU

6.3.2024 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene evropskih industrijskih proizvoda pale i u januaru Cene evropskih industrijskih proizvoda pale i u januaru
Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u evrozoni i Evropskoj uniji (EU) pale su i u januaru, pokazali su u utorak podaci Eurostata. I u evrozoni... Cene evropskih industrijskih proizvoda pale i u januaru

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u evrozoni i Evropskoj uniji (EU) pale su i u januaru, pokazali su u utorak podaci Eurostata.

I u evrozoni i u EU proizvođačke cene industrijskih proizvoda smanjile su se u januaru 0,9 odsto u odnosu na prethodni mesec. U decembru su pale za revidiranih 0,9 odsto u evrozoni i 0,8 odsto u EU.

Najviše su se na oba područja ponovo smanjile proizvođačke cene u energetskom sektoru, 2,9 odsto u evrozoni i 2,5 odsto u EU, najsnažnije od prošlog proleća, prenosi Mina.

Izrazitije su porasle samo cene kapitalnih dobara, 0,6 odsto u zoni primene zajedničke evropske valute i 0,5 odsto u EU.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cene smanjile su se na oba područja 0,2 odsto u odnosu na decembar, izračunao je Eurostat.

Najizrazitiji pad proizvođačkih cena industrijskih proizvoda na mesečnom nivou zabeležila je početkom godine, prema Eurostatu dostupnim podacima, Slovačka, 14,3 odsto. Slede Poljska i Austrija gde su se smanjile tri odsto odnosno 2,2 odsto.

Najviše su poskupeli proizvodi u estonskoj industriji, 5,3 odsto. Sledi Irska s rastom proizvođačkih cena industrijskih proizvoda četiri odsto u odnosu na decembar.

Eurostat nije raspolagao podacima za Nemačku, Italiju, Belgiju i Finsku.

Na godišnjem nivou, proizvođačke cene industrijskih proizvoda smanjile su se u januaru 8,6 odsto u evrozoni i 8,4 odsto u EU-u. U decembru su pale 10,7 odsto, odnosno deset odsto.

Daleko najveći pad proizvođačkih cena zabeležio je i u januaru energetski sektor, 21,3 odsto u evrozoni i 20,1 odsto u EU u odnosu na početak prošle godine.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cene industrijskih proizvoda pale su 1,5 odsto u evrozoni i 1,7 odsto u EU.

Najsnažnje su na oba područja porasle cene kapitalnih i netrajnih potrošačkih dobara, oko dva odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...