Domaći potrošači ostali suzdržani

Deutsche Bundesbank: Nemački ekonomski oporavak će kasniti

BankeEU

27.1.2024 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Deutsche Bundesbank: Nemački ekonomski oporavak će kasniti Deutsche Bundesbank: Nemački ekonomski oporavak će kasniti
Slabost nemačke ekonomije će potrajati, a bruto domaći proizvod će u najboljem slučaju stagnirati u prvom kvartalu ove godine, navodi Deutsche Bundesbank u svom... Deutsche Bundesbank: Nemački ekonomski oporavak će kasniti

Slabost nemačke ekonomije će potrajati, a bruto domaći proizvod će u najboljem slučaju stagnirati u prvom kvartalu ove godine, navodi Deutsche Bundesbank u svom novom mesečnom izveštaju.

Prošle godine domaća ekonomija bilo je u recesiji od 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Centralna banka procenjuje da je bruto domaći proizvod (BDP) istom stopom padao i u poslednjem tromesečju, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Uopšteno, nemačka ekonomija mogla bi u najboljem slučaju stagnirati u prvom kvartalu ove godine“, navodi se u januarskom izveštaju.

Iz Bundesbanke su rekli da je ekonomija u decembru bila slabija nego što se očekivalo, kao i da nije potvrđena procena da je spoljna industrijska potražnja pala na najniži nivo.

Prošlog meseca banka je prognozirala rast BDP-a od 0,4 odsto za ovu godinu, nakon recesije u prošloj. Bundesbank predviđa nešto snažniji rast za ovu i narednu godinu, po stopi od 1,2 odsto i 1,3 odsto.

Analitičari su recesiju u poslednjem tromesečju prošle godine pripisali daljem padu industrijskih narudžbi iz inostranstva i suzdržanim investicijama zbog skupljeg finansiranja, posebno u građevinarstvu.

Domaći potrošači ostali su suzdržani i teško da će odmah razrešiti novčanike, ali nadu budi procena da će se inflacija uskoro „ponovno značajno smanjiti“.

Decembarska međugodišnja stopa inflacije iznosila je 3,7 odsto, nakon 3,2 odsto u novembru. Rast je bio očekivan zbog baznog učinka subvencija na potrošnju energije od 12 meseci ranije, koje su tada snizile cenu.

  • BLIZANAC

    27.1.2024 #1 Author

    Ima oni da se načekaju na potpuni oporavak

    Odgovori

  • VALERIJA

    28.1.2024 #3 Author

    Sve su to posledice glogalnih ekonomskih promena.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.1.2024 #4 Author

    Oporavak u narednih nekoliko godina ako se u svetu nesto ne desi jos gore…

    Odgovori

  • zoi

    28.1.2024 #6 Author

    Treba biti strpljiv

    Odgovori

  • CIGI

    28.1.2024 #7 Author

    Godine Jo’s treba da prodju da bi se svi oporavili.

    Odgovori

  • ZELJKA

    29.1.2024 #8 Author

    Polako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...