pod pritiskom kontinuirano visoke inflacije

Pesimizam kod nemačkih potrošača u porastu

EU

26.1.2024 16:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pesimizam kod nemačkih potrošača u porastu Pesimizam kod nemačkih potrošača u porastu
Raspoloženje potrošača u Nemačkoj pogoršano je na pragu februara, pod pritiskom kontinuirano visoke inflacije koja prigušuje primanja i sklonost kupovini, pokazalo je istraživanje agencije... Pesimizam kod nemačkih potrošača u porastu

Raspoloženje potrošača u Nemačkoj pogoršano je na pragu februara, pod pritiskom kontinuirano visoke inflacije koja prigušuje primanja i sklonost kupovini, pokazalo je istraživanje agencije GfK i ekonomskog instituta NIM.

Indeks očekivanja potrošača za februar pao je 4,3 boda u odnosu na revidiranu vrednost za januar, na minus 29,7 bodova, najniži nivo od prošlog marta, izračunali su GfK i institut za istraživanje tržišta NIM, prenosi Mina.

„Poboljšanje u prethodnom mesecu očigledno je odražavalo tek kratkotrajni talas dobrog raspoloženja pred Božić“, rekao je stručnjak za potrošače u NIM-u Rolf Burkl.

U januaru, nade u oporavak su se, kako je dodao, raspršile. Sklonost štednji znatno je ojačala u januaru i porasla na najvišu vrednost od avgusta 2008. godine.

Ispitanici očekuju slabija primanja zbog više inflacije i zbog ukidanja privremeno snižene stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) u ugostiteljstvu. Raspoloživi dohodak dodatno će smanjiti i povećanje poreza na emisije ugljen-dioksida za energiju.

Pokazatelj očekivanja o primanjima spustio se u januaru za 13,1 bod, na minus 20 bodova, najnižu vrednost od prošlog marta. Potrošači zato planiraju manje da kupuju.

Ispitanici su pokazali izraženiji pesimizam i u prognozama za ekonomiju, što se ogleda u padu indeksa za 6,2 boda, na minus 6,6 bodova, najnižu vrednost od decembra 2022. godine.

  • ZELJKA

    26.1.2024 #1 Author

    Glavu gore.

    Odgovori

  • MAXMAD

    27.1.2024 #2 Author

    Baš su se smorili neće moći prosečan nemac da letuje na Bahamima nego mora na Majorku.

    Odgovori

  • zoi

    28.1.2024 #3 Author

    Nece to njih da poremeti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...