Najveća evropska ekonomija zaglavljena u recesiji

Poslovno poverenje u Nemačkoj palo na pandemijski nivo

BiznisEU

25.1.2024 14:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Poslovno poverenje u Nemačkoj palo na pandemijski nivo Poslovno poverenje u Nemačkoj palo na pandemijski nivo
Nemačka preduzeća neočekivano su postala pesimistična po pitanju ekonomije od početka tekuće godine, jer su sve veći prekidi u lancu snabdevanja i smanjenje državne... Poslovno poverenje u Nemačkoj palo na pandemijski nivo

Nemačka preduzeća neočekivano su postala pesimistična po pitanju ekonomije od početka tekuće godine, jer su sve veći prekidi u lancu snabdevanja i smanjenje državne potrošnje prete da održe najveću evropsku ekonomiju u zastoju.

Institut Ifo saopštio je u četvrtak da je njegov indeks poslovne klime, zasnovan na istraživanju 9.000 kompanija, opao za 1,1 poen na 85,2, što je najniži nivo od maja 2020. godine. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predvideli su da će nivo poslovnog poverenja porasti na 86,7.

„Kompanije su svoju trenutnu situaciju ocenile gorom. Njihova očekivanja za naredne mesece takođe su ponovo bila pesimističnija. Nemačka ekonomija je zagravljena u recesiji“, izjavio je predsednik instituta Ifo Klemens Fist (Clemens Fuest).

Podaci za kraj 2023. godine pokazuju da se nemačka ekonomija smanjila za 0,3 procenta tokom godine usled visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i globalnog usporavanja.

Analitičari ocenjuju da bi sa popuštanjem inflatornog pritiska i rastom realnih plata, tokom godine trebalo da se povuku ključni negativni faktori i trebalo bi da dođe do oporavka prvenstvo vođenog potrošnjom, prenosi AFP.

Nakon godine u kojoj je Nemačka bila na začelju među najvećim naprednim ekonomijama sveta, u 2024. godini se očekuje da će tradicionalna industrijska proizvodnja ostvariti rast od oko pola procenta. Moral u proizvodnji poboljšan je na početku godine, iako je opšte raspoloženje ostalo pesimistično, saopštio je Ifo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.