različita očekivanja zvaničnika monetarne politike

ECB verovatno smanjuje kamatne stope ove godine, neizvesno u kom mesecu

BankeEU

10.2.2024 17:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

ECB verovatno smanjuje kamatne stope ove godine, neizvesno u kom mesecu ECB verovatno smanjuje kamatne stope ove godine, neizvesno u kom mesecu
Evropska centralna banka će verovatno sniziti kamatne stope 2024. godine, nakon što se tempo rasta cena smanji na dva odsto do sledeće godine, rekao... ECB verovatno smanjuje kamatne stope ove godine, neizvesno u kom mesecu

Evropska centralna banka će verovatno sniziti kamatne stope 2024. godine, nakon što se tempo rasta cena smanji na dva odsto do sledeće godine, rekao je guverner Banke Francuske Fransoa Vijeroj de Gajo (Francois Villeroy de Galhau).

„Verovatno ćemo smanjiti stope ove godine jer napredujemo u borbi protiv inflacije“, rekao je Vijeroj u petak na televiziji LCI, i dodao da je u toku izlaženje iz vanrednog stanja borbe protiv inflacije i da su na pravom putu da „pobede tu bolest“, prenosi Bloomberg.

Tržišta se klade na početno smanjenje u aprilu, iako se čini da većina kreatora mknetarne politike favorizuje jun. Vijeroj je ranije rekao da nijedan datum nije isključen i da je sve moguće na predstojećim sastancima – u zavisnosti od podataka.

Govoreći ranije u petak, njegov letonski kolega Martins Kazaks rekao je da bi nade investitora za monetarno ublažavanje na jednom od naredna dva skupa mogle biti previše agresivne.

„U ovom trenutku postoje očekivanja da bi stope mogle da budu smanjene na proleće, u martu ili aprilu, ali ja nisam toliko optimističan“, rekao je Kazaks i istakako da bi sačekao da se završi „priča o inflaciji“ te da se onda stope se mogu snižavati korak po korak.

Vijeroj je takođe rekao da će francuski ekonomski rast „postepeno ubrzavati“ u narednim mesecima pošto inflacija bude padala ispod prosečne stope povećanja plata. Banka Francuske očekuje da će se izbeći recesija, sa ekspanzijom od oko 0,9 odsto ove godine.

  • Jj992

    10.2.2024 #1 Author

    Dobra vest

    Odgovori

  • HANA

    11.2.2024 #2 Author

    Ništa konkretno…verovatno, možda, videćemo itd…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    11.2.2024 #3 Author

    Najbitnije da se smanjuju

    Odgovori

  • LAV

    11.2.2024 #4 Author

    Bitno da kamatne stope idu nizbrdo a mesec cemo docekati.

    Odgovori

  • BACA

    11.2.2024 #5 Author

    Najbolji portal za region i svet

    Odgovori

  • Faith

    11.2.2024 #6 Author

    Dobra vest,ali ne toliko optimisticna

    Odgovori

  • VALERIJA

    11.2.2024 #7 Author

    Nije tako loše, znači da neće rasti inflacija dalje u Evropi.

    Odgovori

  • MIKIMILE

    13.2.2024 #8 Author

    Da vidimo i to…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...