EU pojačava zaštitu dece od uticaja društvenih medija

EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja

EULifestyleZdravlje

7.6.2023 17:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja
Evropska komisija saopštila je u sredu da će izdvojiti 1,2 milijarde evra za inicijative za mentalno zdravlje širom Evropske unije i učiniti ga stubom... EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja

Evropska komisija saopštila je u sredu da će izdvojiti 1,2 milijarde evra za inicijative za mentalno zdravlje širom Evropske unije i učiniti ga stubom zdravstvene politike.

„Danas je novi početak za sveobuhvatan pristup mentalnom zdravlju na nivou EU orijentisan na prevenciju“, rekla je u saopštenju Stela Kirijakides (Stella Kyriakides), komesarka EU za zdravlje i bezbednost hrane.

„Moramo da razbijemo stigmu i diskriminaciju kako bi oni kojima je potrebna pomoć mogli da dopru i dobiju podršku koja im je potrebna. Naša je dužnost da osiguramo da svi koji traže pomoć imaju pristup tome”, istakla je ona, prenosi Reuters.

Komisija je saopštila da su problemi sa mentalnim zdravljem već uticali na oko 84 miliona ljudi pre pandemije Covid-19 sa ekonomskim troškovima od oko 600 milijardi evra (865,4 milijarde dolara) godišnje, ili četiri odsto BDP-a bloka.

Situacija se pogoršala od pandemije zbog rata u Ukrajini, zabrinutosti zbog klimatskih promena i rasta troškova života zbog rastuće inflacije.

Na konferenciji za novinare, potpredsednik Komisije Margaritis Šinas (Margaritis Schinas) nazvao je ovo stanje „tihom epidemijom“ i rekao da je ta tema poslednji deo „slagalice“ Evropske zdravstvene unije.

Akcija EU će se fokusirati na adekvatnu i efikasnu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj i pristupačnoj mentalnoj zdravstvenoj zaštiti i lečenju i reintegraciju u društvo nakon oporavka.

Među svojim inicijativama, EU će pojačati zaštitu dece od uticaja društvenih medija, voditi kampanje za mentalno zdravlje na radnom mestu, pokrenuti inicijativu o evropskoj prevenciji depresije i samoubistava, kreirati Evropski kodeks za mentalno zdravlje i pružiti ciljanu podršku za starije, migrante i izbegličku populaciju.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...