EU pojačava zaštitu dece od uticaja društvenih medija

EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja

EULifestyleZdravlje

7.6.2023 17:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja
Evropska komisija saopštila je u sredu da će izdvojiti 1,2 milijarde evra za inicijative za mentalno zdravlje širom Evropske unije i učiniti ga stubom... EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja

Evropska komisija saopštila je u sredu da će izdvojiti 1,2 milijarde evra za inicijative za mentalno zdravlje širom Evropske unije i učiniti ga stubom zdravstvene politike.

„Danas je novi početak za sveobuhvatan pristup mentalnom zdravlju na nivou EU orijentisan na prevenciju“, rekla je u saopštenju Stela Kirijakides (Stella Kyriakides), komesarka EU za zdravlje i bezbednost hrane.

„Moramo da razbijemo stigmu i diskriminaciju kako bi oni kojima je potrebna pomoć mogli da dopru i dobiju podršku koja im je potrebna. Naša je dužnost da osiguramo da svi koji traže pomoć imaju pristup tome”, istakla je ona, prenosi Reuters.

Komisija je saopštila da su problemi sa mentalnim zdravljem već uticali na oko 84 miliona ljudi pre pandemije Covid-19 sa ekonomskim troškovima od oko 600 milijardi evra (865,4 milijarde dolara) godišnje, ili četiri odsto BDP-a bloka.

Situacija se pogoršala od pandemije zbog rata u Ukrajini, zabrinutosti zbog klimatskih promena i rasta troškova života zbog rastuće inflacije.

Na konferenciji za novinare, potpredsednik Komisije Margaritis Šinas (Margaritis Schinas) nazvao je ovo stanje „tihom epidemijom“ i rekao da je ta tema poslednji deo „slagalice“ Evropske zdravstvene unije.

Akcija EU će se fokusirati na adekvatnu i efikasnu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj i pristupačnoj mentalnoj zdravstvenoj zaštiti i lečenju i reintegraciju u društvo nakon oporavka.

Među svojim inicijativama, EU će pojačati zaštitu dece od uticaja društvenih medija, voditi kampanje za mentalno zdravlje na radnom mestu, pokrenuti inicijativu o evropskoj prevenciji depresije i samoubistava, kreirati Evropski kodeks za mentalno zdravlje i pružiti ciljanu podršku za starije, migrante i izbegličku populaciju.

 • MAJA

  8.6.2023 #1 Author

  Nešto se verujem može postići

  Odgovori

 • MODESTY

  8.6.2023 #2 Author

  To ce u svakom smislu biti od velikog značaja

  Odgovori

 • Maky

  8.6.2023 #3 Author

  Bravo, jako je bitno sacuvati mentalno zdravlje…

  Odgovori

 • Brana

  9.6.2023 #4 Author

  Ima nade

  Odgovori

 • DASHA

  10.6.2023 #5 Author

  Konacno i to

  Odgovori

 • Grocka

  11.6.2023 #6 Author

  Ako ga roditelji ne sacuvaju nece i ne moze niko, na zalost nemaju vremena

  Odgovori

 • Goga13

  14.6.2023 #7 Author

  Konačno da i to dođe na red.

  Odgovori

 • DASHA

  14.6.2023 #8 Author

  Bice nesto

  Odgovori

 • Jj992

  14.6.2023 #9 Author

  Tome nije posveceno dovoljno paznje, ali s obzirom na celokupnu situaciju ne cudi…

  Odgovori

 • Lija

  14.6.2023 #10 Author

  dosao i na to red

  Odgovori

 • LJILJANA95

  21.6.2023 #11 Author

  Konačno da i ovo na red dođe.

  Odgovori

 • BOBICA

  19.11.2023 #12 Author

  Zaista je i bilo vreme već više

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.