EU pojačava zaštitu dece od uticaja društvenih medija

EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja

EULifestyleZdravlje

7.6.2023 17:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja
Evropska komisija saopštila je u sredu da će izdvojiti 1,2 milijarde evra za inicijative za mentalno zdravlje širom Evropske unije i učiniti ga stubom... EK izdvaja 1,2 milijarde evra za borbu protiv „tihe epidemije“ mentalnog zdravlja

Evropska komisija saopštila je u sredu da će izdvojiti 1,2 milijarde evra za inicijative za mentalno zdravlje širom Evropske unije i učiniti ga stubom zdravstvene politike.

„Danas je novi početak za sveobuhvatan pristup mentalnom zdravlju na nivou EU orijentisan na prevenciju“, rekla je u saopštenju Stela Kirijakides (Stella Kyriakides), komesarka EU za zdravlje i bezbednost hrane.

„Moramo da razbijemo stigmu i diskriminaciju kako bi oni kojima je potrebna pomoć mogli da dopru i dobiju podršku koja im je potrebna. Naša je dužnost da osiguramo da svi koji traže pomoć imaju pristup tome”, istakla je ona, prenosi Reuters.

Komisija je saopštila da su problemi sa mentalnim zdravljem već uticali na oko 84 miliona ljudi pre pandemije Covid-19 sa ekonomskim troškovima od oko 600 milijardi evra (865,4 milijarde dolara) godišnje, ili četiri odsto BDP-a bloka.

Situacija se pogoršala od pandemije zbog rata u Ukrajini, zabrinutosti zbog klimatskih promena i rasta troškova života zbog rastuće inflacije.

Na konferenciji za novinare, potpredsednik Komisije Margaritis Šinas (Margaritis Schinas) nazvao je ovo stanje „tihom epidemijom“ i rekao da je ta tema poslednji deo „slagalice“ Evropske zdravstvene unije.

Akcija EU će se fokusirati na adekvatnu i efikasnu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj i pristupačnoj mentalnoj zdravstvenoj zaštiti i lečenju i reintegraciju u društvo nakon oporavka.

Među svojim inicijativama, EU će pojačati zaštitu dece od uticaja društvenih medija, voditi kampanje za mentalno zdravlje na radnom mestu, pokrenuti inicijativu o evropskoj prevenciji depresije i samoubistava, kreirati Evropski kodeks za mentalno zdravlje i pružiti ciljanu podršku za starije, migrante i izbegličku populaciju.

  • MAJA

    8.6.2023 #1 Author

    Nešto se verujem može postići

    Odgovori

  • MODESTY

    8.6.2023 #2 Author

    To ce u svakom smislu biti od velikog značaja

    Odgovori

  • Maky

    8.6.2023 #3 Author

    Bravo, jako je bitno sacuvati mentalno zdravlje…

    Odgovori

  • Brana

    9.6.2023 #4 Author

    Ima nade

    Odgovori

  • DASHA

    10.6.2023 #5 Author

    Konacno i to

    Odgovori

  • Grocka

    11.6.2023 #6 Author

    Ako ga roditelji ne sacuvaju nece i ne moze niko, na zalost nemaju vremena

    Odgovori

  • Goga13

    14.6.2023 #7 Author

    Konačno da i to dođe na red.

    Odgovori

  • DASHA

    14.6.2023 #8 Author

    Bice nesto

    Odgovori

  • Jj992

    14.6.2023 #9 Author

    Tome nije posveceno dovoljno paznje, ali s obzirom na celokupnu situaciju ne cudi…

    Odgovori

  • Lija

    14.6.2023 #10 Author

    dosao i na to red

    Odgovori

  • LJILJANA95

    21.6.2023 #11 Author

    Konačno da i ovo na red dođe.

    Odgovori

  • BOBICA

    19.11.2023 #12 Author

    Zaista je i bilo vreme već više

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...