EK SMANJILA EKONOMSKA OČEKIVANJA, PROGNOZIRA PAD BDP ZA 8,3 ODSTO Najviše u mediteranskim zemljama

EUVesti

7.7.2020 12:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

EK SMANJILA EKONOMSKA OČEKIVANJA, PROGNOZIRA PAD BDP ZA 8,3 ODSTO Najviše u mediteranskim zemljama EK SMANJILA EKONOMSKA OČEKIVANJA, PROGNOZIRA PAD BDP ZA 8,3 ODSTO Najviše u mediteranskim zemljama
Evropska komisija smanjila je ekonomska očekivanja za 2020. i 2021. godinu i prema poslednjim procenama očekuje pad BDP za 8,3 odsto u ovoj, i... EK SMANJILA EKONOMSKA OČEKIVANJA, PROGNOZIRA PAD BDP ZA 8,3 ODSTO Najviše u mediteranskim zemljama

Evropska komisija smanjila je ekonomska očekivanja za 2020. i 2021. godinu i prema poslednjim procenama očekuje pad BDP za 8,3 odsto u ovoj, i rast za 5,8 odsto u idućoj godini. Prema prognozi EK iz maja procenjeni pad BDP u 2020. bio je 7,4 odsto, a rast u 2021. 6,1 odsto.

„Ekonomski uticaj blokade je ozbiljniji nego što smo prvobitno očekivali. Nastavljamo sa navigacijom u olujnim vodama i suočavamo se s mnogim rizicima, uključujući još jedan veliki talas infekcija (korona virusom)“, naveo je u utorak potpredsednik EK Valdis Dombrovskis, prenosi CNBC.

Izgledi se se pogoršali u poslednja dva meseca, uprkos koracima koje je većina evropskih zemalja preduzela da ponovo otvori svoje ekonomije. Poslednjih dana pojavila se i zabrinutost zbog regionalnih epidemija. Španske vlasti ponovo su uvele ograničenja u regionu Galicije, a Portugal je ponovo implementirao neke mere u Lisabonu, nakon sve većeg broja zaraženih.  

Međunarodni monetarni fond predstavio je u junu prognozu prema kojoj će ekonomija u Evrozoni oslabiti za više od 10 odsto u 2020. godini, a Francuska, Italija i Španija mogle bi da se suoče sa padom BDP za oko 12 odsto.

Pad BDP Hrvatske u tekućoj godini procenjen je na 10,8 odsto, prema najnovijem izveštaju EK, a gora prognoza je data samo za Italiju (11,2) i Španiju (10,9), prenosi Jutarnji list. U izveštaju se predviđa da će u oporavku naredne godine najvažniju ulogu imati rast domaće potražnje, koji je ujedno bio i ključni faktor pada ekonomije. Predviđa se i da će turizam biti u problemima tokom iduće godine zbog nastavka poremećaja u međunarodnom saobraćaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...