EK ZAPRETILA NEMAČKOJ: Razmatramo pokretanje prekršajnog postupka

EUVesti

11.5.2020 11:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

EK ZAPRETILA NEMAČKOJ: Razmatramo pokretanje prekršajnog postupka EK ZAPRETILA NEMAČKOJ: Razmatramo pokretanje prekršajnog postupka
Evropska komisija razmatra mogućnost da pokrene prekršajni postupak protiv Nemačke nakon što je Ustavni sud te zemlje osporio ovlašćenja vrhovnog suda EU, izjavila je... EK ZAPRETILA NEMAČKOJ: Razmatramo pokretanje prekršajnog postupka

Evropska komisija razmatra mogućnost da pokrene prekršajni postupak protiv Nemačke nakon što je Ustavni sud te zemlje osporio ovlašćenja vrhovnog suda EU, izjavila je u ponedeljak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

„Detaljno analiziramo presudu nemačkog Ustavnog suda. I razmotrićemo moguće dalje korake, koji bi mogli da uključe i pokretanje prekršajnog postupka“, navela je predsednica EK, nekadašnja nemačka ministarka odbrane, prenosi Tanjug, pozivajući se na „Politico“.

Ustavni sud Nemačke prošle nedelje doveo je u pitanje prvenstvo Suda pravde EU, presudivši da politika Evropske centralne banke (ECB) iz 2015, koju je sud u Luksemburgu odobrio 2018. godine, da kupuje obveznice u okviru stimulativnog paketa za kvanitativno ublažavanje olakšica, nije u skladu sa mandatom ECB.

Fon der Lajen navela je da je monetarna politika EU „stvar isključive nadležnosti“, da pravo Unije ima prednost nad nacionalnim pravom i da su odluke Evropskog suda obavezujuće za sve nacionalne sudove. „Konačnu reč o pravu EU uvek se daje u Luksemburgu. Nigde drugde“, istakla je ona.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova prethodno je rekla da Brisel odlučuje o „mogućim koracima“ koje može preduzeti da odgovori na presudu nemačkog suda koja je osporila politiku kupovine obveznica Evropske centralne banke, a istovremeno i autoritet najvišeg suda u EU.

Prema rečima bivšeg nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea (Wolfgang Schaeuble) postoji rizik da bi druge evropske zemlje mogle da posumnjaju u autoritet Suda pravde EU, što može eventualno da ugrozi budućnost zajedničke valute.

Jourova je u intervjuu za „Frankfurter Algemajne Zontagscajtung“ naglasila da „naši pravnici to pažljivo razmatraju pre nego što se odlučimo za potencijalne korake koje treba preduzeti. „Ali, svima bi trebalo da bude jasno: u našoj Uniji pravno postoji primat prava EU. Presude Evropskog suda pravde obavezuju sve domaće sudove“, poručila je ona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...