Klimatska inicijativa Brisela za izbegavanje katastrofa

EK: Zemljama EU preti opasnost od sukoba zbog vode

EUU fokusu

7.3.2024 17:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

EK: Zemljama EU preti opasnost od sukoba zbog vode EK: Zemljama EU preti opasnost od sukoba zbog vode
Rizik od nedostatka vode mogao bi da izazove sukob među zemljama Evropske unije i njihove nespremnosti na globalno zagrevanje, navedeno je u nacrtu dokumenta... EK: Zemljama EU preti opasnost od sukoba zbog vode

Rizik od nedostatka vode mogao bi da izazove sukob među zemljama Evropske unije i njihove nespremnosti na globalno zagrevanje, navedeno je u nacrtu dokumenta Evropske komisije, koji bi trebalo da bude predstavljen iduće nedelje.

Oštro upozorenje dao je EK u kojem se vlade država EU pozivaju da ubrzaju svoje pripreme za borbu protiv klimatskih promena, tvrdeći da nisu ispunile ono što je neophodno. Upozorenje će biti poslednja velika klimatska inicijativa pre evropskih izbora u junu, prenosi Politico.

U nacrtu teksta EK identifikuje nestašicu vode kao pitanje koje preti skoro svim aspektima života. Ovi rizici bi, kako navodi EK, mogli da se manifestuju kroz povećanu konkurenciju oko vodnih resursa u svim sektorima, uključujući potencijalni sukob među državama oko prekograničnih vodnih resursa.

Neki regioni se već spore oko zaliha vode. U Španiji, sušom pogođena Katalonija pokušava da ubedi centralnu vladu da preusmeri rečnu vodu iz susednog Aragona, podstičući političke tenzije. Francuska je prošle godine imala nasilne sukobe oko planova za akumulacije vode.

Povećanje ekstremnih voda kao što su poplave i suše samo je jedna od klimatskih pretnji sa kojima se suočava Evropa. Evropska agencija za zaštitu životne sredine identifikovala je 36 ključnih rizika za Evropu, od kojih su neki već na katastrofalnom nivou i veoma su hitni, navedeno je u dokumentu.

  • Boba321

    10.3.2024 #1 Author

    Stvarno treba voditi racuna o klimatskim promenama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...