Rat u Ukrajini predstavlja nove ekonomske rizike

Evropska komisija smanjila prognoze ekonomskog rasta EU

EUVesti

16.3.2022 10:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Evropska komisija smanjila prognoze ekonomskog rasta EU Evropska komisija smanjila prognoze ekonomskog rasta EU
Procena ekonomskog rasta Evropske unije za ovu godinu više nije realna zbog rizika nastalih kao posledica rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, rekao je... Evropska komisija smanjila prognoze ekonomskog rasta EU

Procena ekonomskog rasta Evropske unije za ovu godinu više nije realna zbog rizika nastalih kao posledica rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni).

Prognoza rasta od četiri odsto, koju je Evropska komisija objavila u februaru, verovatno neće biti postignuta uzimajući u obzir novonastale događanja, rekao je Đentiloni na sastanku ministara finansija EU, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

EK je u prognozama objavljenim u februaru spustila predviđanja ekonomskog rasta u EU u ovoj godini na četiri odsto zbog jačanja inflacije, širenja omikron varijante korona virusa i poremećaja u lancima snabdevanja. U prošloj godini aktivnost je, prema njihovim procenama, porasla 5,3 odsto.

Rat u Ukrajini, koji sada već traje tri nedelje, predstavlja nove ekonomske rizike za EU, kao što su rast troškova energije, više cene robe i dodatno jačanje inflacije, upozorio je Đentiloni.

On je dodao da će rast dodatno zakočiti fiskalno opterećenje članica EU, koje uključuje troškove rasta cena energije i zbrinjavanje ljudi u begu od rata u Ukrajini.

Đentiloni je poručio da će prognoze koje će biti objavljene dati jasniju sliku.

  • Milovan94

    16.3.2022 #1 Author

    Pa naravno da će smanjiti imajući u vidu da se globalna ekonomija iz korena menja.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #2 Author

    Ekonomski rizik postoji sa ili bez Ukrajine

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #3 Author

    Rizici su bili i pre situacije u Ukrajini,sada je jos gore…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...