najveća suma koju je evropski blok odobrio jednoj članici

EU deblokirala paket pomoći Poljskoj od 6,3 milijarde evra

EU

15.4.2024 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU deblokirala paket pomoći Poljskoj od 6,3 milijarde evra EU deblokirala paket pomoći Poljskoj od 6,3 milijarde evra
Evropska unija je danas deblokirala prvi paket novčane pomoći od 6,3 miljardi evra Poljskoj iz Fonda za oporavak posle pandemije virusa Covid-19. To je najveća... EU deblokirala paket pomoći Poljskoj od 6,3 milijarde evra

Evropska unija je danas deblokirala prvi paket novčane pomoći od 6,3 miljardi evra Poljskoj iz Fonda za oporavak posle pandemije virusa Covid-19.

To je najveća suma koju je EU ikad odobrila jednoj državi članici – saopštila je ministarka Poljske za regionalnu politiku Katarina Pelčinska Nalenč.

EU je blokirala novac za Poljsku jer je njena prethodna konzervativna vlada koja je oktobra prošle godine izgubila izbore, izmenila zakone o pravosuđu i time, rekao je Brisel, prekršila demokratske principe i norme. Evropska komisija je tada rekla da Poljska, da bi dobila novac, mora garantovati nezavisnost pravosuđa.

Komisija je u februaru najavila da će početi da isplaćuje zadržani novac jer je dobila uveravanja novog proevropskog premijera Donalda Tuska da će obnoviti demokratske norme.

Poljska će dobiti ukupno 25,3 milijarde evra bespovratnih sredstava i 34,5 milijardi evra zajmova u okviru „Fonda za oporavak i otpornost“ – plana oporavka posle pandemije, osnovanog 2020. godine u ukupnoj vrednosti od 672,5 milijardi evra.

  • Milica1990

    15.4.2024 #1 Author

    Strasno

    Odgovori

  • LENA

    15.4.2024 #2 Author

    Nadam se da će ova finansijska podrška doprineti ublažavanju ekonomskih posledica pandemije i pomoći Poljskoj u oporavku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...