Monetarno popuštanje na pauzi do jeseni

Evropska centralna banka ne menja ključne kamatne stope

BankeBerzaEUPoslovanje

18.7.2024 14:38 Autor: Marko Andrejić 2

Evropska centralna banka ne menja ključne kamatne stope Evropska centralna banka ne menja ključne kamatne stope
Evropska centralna banka odlučila je danas da zadrži tri ključne kamatne stope nepromenjene. Kako se navodi u saopštenju ECB, najnovije informacije uglavnom su u... Evropska centralna banka ne menja ključne kamatne stope

Evropska centralna banka odlučila je danas da zadrži tri ključne kamatne stope nepromenjene.

Kako se navodi u saopštenju ECB, najnovije informacije uglavnom su u skladu sa prethodnom ocenom Upravnog saveta u vezi sa srednjoročnim inflatornim izgledima.

„Iako su se u maju neki podaci bazne inflacije povećali zbog jednokratnih faktora, u junu je većina podataka bila stabilna ili se blago smanjila. Dobit je u skladu sa očekivanjima ublažila uticaj velikog rasta plata na inflaciju. Uslovi finansiranja i dalje su restriktivni zbog monetarne politike. Istovremeno su domaći cenovni pritisci i dalje veliki, inflacija cena usluga je povišena, a ukupna inflacija verovatno će ostati na nivoima višim od cilja u velikom delu sledeće godine“, ističu iz ECB-a.

Upravni savet odlučno se zalaže za skori povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto, a ključne kamatne stope ostaće dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko bude potrebno za postizanje tog cilja.

„Pri određivanju odgovarajućeg nivoa restriktivnosti i trajanja restriktivne monetarne politike Upravni savet će na svakom sastanku nastaviti da primenjuje pristup zasnovan na podacima. Naime, njegove odluke o kamatnim stopama zavisiće od ocene inflatornih izgleda na osnovu novih privrednih i finansijskih podataka, kao i na dinamici bazne inflacije i jačini transmisije monetarne politike“, zaključuju uz napomenu da se Upravni savet ne opredeljuje unapred za određenu dinamiku promene kamata.

Nakon današnje odluke da tri ključne kamate ostanu nepromenjene, kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja ostaje na nivou od 4,25 odsto, kamatna stopa na graničnu kreditnu liniju 4,50 odsto, a kamata na depozitnu liniju 3,75 procenata.

Upravni savet je danas potvrdio i da se portfolio programa kupovine vrednosnih papira (engl. asset purchase programme, APP) smanjuje umerenom i predvidivom dinamikom jer Eurosistem više ne reinvestira glavnice dospelih hartija od vrednosti.

Eurosistem više ne reinvestira u celosti glavnice dospelih vrednosnih papira kupljenih u sklopu hitnog programa kupovine zbog pandemije (engl. pandemic emergency purchase programme, PEPP). Portfolio PEPP‑a mesečno će se smanjivati za prosečno 7,5 milijardi evra.

Upravni savet namerava da obustavi reinvestiranje u sklopu PEPP‑a na kraju 2024. godine.

Podsećamo, godišnja stopa inflacije u evrozoni u junu je dostigla 2,5 odsto, što je blagi pad sa majskih 2,6 odsto. Godinu dana ranije, u junu 2023, ova stopa je iznosila 5,5 odsto, objavio je Evropski statistički zavod – Eurostat. U Evropskoj uniji godišnja inflacija iznosila je 2,6 odsto u junu 2024. godine, u odnosu na 2,7 odsto u maju.

Najniže godišnje stope registrovane su u Finskoj (0,5 odsto), Italiji (0,9 odsto) i Litvaniji (1,0 odsto). Najviše stope zabeležene su u Belgiji (5,4 odsto), Rumuniji (5,3 odsto), Španiji i Mađarskoj (obe po 3,6 odsto). U poređenju sa majom 2024, godišnja inflacija je pala u 17 država članica, ostala je stabilna u jednoj i porasla u devet.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.