Zemlje članice EU imaće mogućnost da iskoriste 10 odsto ukupnih nacionalnih alokacija

Neiskorišćena koheziona sredstva EU usmeravaće se na ublažavanje krize

BankeEUU fokusu

19.10.2022 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neiskorišćena koheziona sredstva EU usmeravaće se na ublažavanje krize Neiskorišćena koheziona sredstva EU usmeravaće se na ublažavanje krize
Evropska komisija (EK) je predložila da se zemljama članicama Evropske unije dopusti da neiskorišćena koheziona sredstva iz programskog perioda od 2014. do 2020. godine... Neiskorišćena koheziona sredstva EU usmeravaće se na ublažavanje krize

Evropska komisija (EK) je predložila da se zemljama članicama Evropske unije dopusti da neiskorišćena koheziona sredstva iz programskog perioda od 2014. do 2020. godine koriste za ublažavanje posledica energetske krize.

EK predlaže fleksibilnu upotrebu kohezionih sredstava kako bi se ona mogla usmeriti na ublažavanje posledica energetske krize za građane i preduzeća.

Prema predlogu, može se koristiti do 10 odsto od ukupnih nacionalnih alokacija za programski period od 2014. do 2020. godine, što iznosi oko 40 milijardi evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Sredstva iz programskog perioda od 2014. do 2020. mogu se koristiti još dodatne tri godine, odnosno još sledeće godine.

Sada se, prema predlogu EK, pruža mogućnost da se promeni namena neiskorišćenih sredstava i da se ona usmere na olakšavanje posledica energetske krize.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...