podrška firmama i u pogledu digitalizacije

EK odobrila Bugarski program za konkurentnost i inovacije

BiznisEUFirme u fokusuU fokusuVesti

4.10.2022 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EK odobrila Bugarski program za konkurentnost i inovacije EK odobrila Bugarski program za konkurentnost i inovacije
Evropska komisija (EK) odobrila je Bugarski program za konkurentnost i inovacije u preduzetništvu kojim će, do 2027. godine, isplatiti 1,49 milijardi evra, saopštili su... EK odobrila Bugarski program za konkurentnost i inovacije

Evropska komisija (EK) odobrila je Bugarski program za konkurentnost i inovacije u preduzetništvu kojim će, do 2027. godine, isplatiti 1,49 milijardi evra, saopštili su iz Predstavništva EK u toj državi.

Program podržava bugarske firme u pogledu inovativnosti, digitalizacije i efikasnog korišćenja resursa.

Kako prenosi Mina pozivajući se na Bugarsku novinsku agenciju (BTA) više od 85 odsto proračuna programa, odnosno 1,28 milijardi evra, usmereno je na male i srednje usluge.

Glavni ciljevi programa su postizanje pametnog i održivog rasta bugarske privrede, kao i industrijska i digitalna transformacija te države.

Ostali prioriteti uključuju razvoj i jačanje kapaciteta za istraživanje i inovacije kao i uvođenje naprednih tehnologija, poticanje održivog rasta, otvaranje radnih mesta, globalizaciju i konkurentnost, kao i prelazak na cirkularnu i energetski efikasnu privredu.

Aktivnosti koje će biti podržane u sklopu programa su: podrška inovacijama startapova i preduzeća iz domena visoko-tehnoloških industrija, podsticanje digitalizacije, podrška uvođenju energetski efikasnih tehnologija.

U sklopu programa planirana je pomoć malim i srednjim preduzećima u uvođenju tehnologija za efikasno korišćenje prirodnih resursa, povećanje procenta recikliranja kao i podsticanje partnerstva i razmene dobrih praksi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...