Italija bila uzdržana, a Mađarska glasala protiv

Fon der Lajen dobila podršku lidera EU za još jedan mandat

EU

28.6.2024 11:55 Autor: Vladimir Jokanović 1

Fon der Lajen dobila podršku lidera EU za još jedan mandat Fon der Lajen dobila podršku lidera EU za još jedan mandat
Lideri EU su podržali drugi petogodišnji mandat Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) kao predsednice Evropske komisije, iako nije uspela da dobije... Fon der Lajen dobila podršku lidera EU za još jedan mandat

Lideri EU su podržali drugi petogodišnji mandat Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) kao predsednice Evropske komisije, iako nije uspela da dobije podršku Italije, treće najveće države članice bloka.

Većina lidera na samitu u Briselu u četvrtak uveče složila se da Fon der Lajen ostane na funkciji, uz izbor bivšeg portugalskog premijera Antonija Coste za sledećeg predsednika Evropskog saveta, koji predsedava sastancima 27 šefova vlada, kao i estonske premijerke Kaje Kalas kao sledeće visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, prenosi Financial Times.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni ) bila je uzdržana tokom glasanja, dok je mađarski premijer Viktor Orban glasao protiv izbora Fon der Lajen. Premijerka Italije izrazila je ranije nezadovoljstvo zbog toga što su tri ključna imenovanja predložena na privatnom sastanku šest lidera EU prošle nedelje, koji je isključio nju i njenu političku grupaciju, koja je ostvarila dobre rezultate na izborima za Evropski parlament ovog meseca.

Prema njenim rečima, proces imenovanja bio je „pogrešan u metodi i suštini“. „Odlučila sam da ne podržim to iz poštovanja prema građanima i smernicama koje su došle od njih na izborima. Nastavljamo da radimo na tome da konačno damo Italiji težinu koju zaslužuje u Evropi“, navela je Meloni.

Fon der Lajen je novinarima nakon glasanja rekla da je „veoma zahvalna“ na podršci. „Đorđa Meloni se zaista uzdržala. Mislim da je vrlo važno dobro raditi… sa premijerkom, sa Italijom, kao i sa drugim državama članicama. I ovo je princip koji uvek sledim“, kazala je Fon der Lajen.

Fon der Lajen sada mora da osvoji većinu u Evropskom parlamentu kako bi obezbedila svoj drugi mandat na čelu Evropske komisije. Glasanje je zakazano za nedelju 15. jula.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.