Predsednica EK obećava povećanje potrošnje za odbranu

Ursula fon der Lajen u kampanji za novi mandat

EU

19.2.2024 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 3

Ursula fon der Lajen u kampanji za novi mandat Ursula fon der Lajen u kampanji za novi mandat
Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) započinje u ponedeljak svoju kampanju za reizbor na mestu predsednice Evropske komisije, tražeći još jedan petogodišnji... Ursula fon der Lajen u kampanji za novi mandat

Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) započinje u ponedeljak svoju kampanju za reizbor na mestu predsednice Evropske komisije, tražeći još jedan petogodišnji mandat na čelu izvršne vlasti EU, zalažući se za povećanje potrošnje na odbranu, poboljšanje poslovne konkurentnosti i zelene politike.

Bivša nemačka ministarka odbrane, koja se od 2019. godine nalazi na čelu EK, vodila je reviziju zdravstvene, ekonomske, energetske i bezbednosne politike tokom pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, prenosi Financial Times.

Njena grupacija Evropskih narodnih partija desnog centra (EPP) vodi u anketama uoči junskih izbora za Evropski parlament, a ukoliko najbolji rezultat bude potvrđen, EPP bi imala pravo da predloži svog kandidata za predsednika EK, a Fon der Lajen bi trebalo da dobije podšku lidera EU i većine poslanika novog parlamenta da bi bila ponovo izabrana.

Fon der Lajen trebalo bi zvanično da nominuje njena nemačka stranka CDU nakon partijskog sastanka u ponedeljak u Berlinu. Prema evropskim pravilima, njenu kandidaturu bi trebalo da podrže još dve nacionalne stranke, a prema izvorima to će biti grčka Nova demokratija i poljska Građanska platforma.

Nominacija bi okončala široko rasprostranjene spekulacije o njenim ambicijama za drugi mandat među zvaničnicima i diplomatama EU, od kojih većina privatno navodi da ona ima neophodnu podršku za ostanak na funkciji.

Mađarski premijer Viktor Orban jedini je lider EU koji se javno usprotivio drugom mandatu Ursule fon der Lajen. Neki lideri koji pripadaju rivalskoj grupi socijalista, poput Finca Peterija Orpoa i Španca Pedra Sančeza, podržali su njen reizbor.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...