Predsednica EK na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

Fon der Lajen: Moskva doživela ekonomski i diplomatski neuspeh

EUManifestacijeVesti

16.1.2024 13:56 Autor: Vladimir Jokanović 2

Fon der Lajen: Moskva doživela ekonomski i diplomatski neuspeh Fon der Lajen: Moskva doživela ekonomski i diplomatski neuspeh
Zapad ne sme da prestane da snabdeva Ukrajinu oružjem i novcem, ako želi da Kijev uspe u ratu protiv Rusije, upozorila je u utorak... Fon der Lajen: Moskva doživela ekonomski i diplomatski neuspeh

Zapad ne sme da prestane da snabdeva Ukrajinu oružjem i novcem, ako želi da Kijev uspe u ratu protiv Rusije, upozorila je u utorak u Davosu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen).

„Ukrajina može da pobedi u ovom ratu, ali moramo da nastavimo da jačamo njen otpor“, rekla je Fon der Lajen u obraćanju poslovnim liderima na Svestkom ekonomskom forumu. Ona je pozvala zapadne saveznike Kijeva da nastave sa isporukama novca i oružja, prenosi Reuters.

Predsednica EK istakla je da je Ukrajincima potrebno predvidivo finansiranje tokom 2024. godine i kasnije, kao i da im je potrebno dovoljno i stalno snabdevanje oružjem da bi odbranili Ukrajinu i povratili njenu teritoriju.

Ona je ocenila da Rusija ne uspeva u ostvarenju svojih strateških ciljeva, da je izgubila polovinu svojih vojnih sposobnosti i da je proterana sa polovine teritorije koju je zauzela. „Ukrajina je potisnula rusku Crnomorsku flotu i ponovo počela da snabdeva svet žitom“, rekla je Fon der Lajen, prenosi Guardian.

Prema njenim rečima Moskva je doživela i ekonomski neuspeh, jer je zbog zapadnih sankcija postala zavisna od Kine. „To je takođe bio diplomatski neuspeh, jer je Finska ušla u NATO, a Ukrajina je bliža nego ikada na svom putu ka pridruživanju Evropskoj uniji“, navela je Fon der Lajen.

  • SHALIMAR

    16.1.2024 #1 Author

    Svako prica svoju pricu,mediji su cudo…

    Odgovori

  • ELLA

    16.1.2024 #2 Author

    Prica koja njima odgovara. Veliki poraz covecanstva je sto ljudi I dalje stradaju a oni sastance

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...