Uoči 54. Svetskog ekonomskog foruma

Kriza podeljenog sveta u fokusu ovogodišnjeg Davosa

ManifestacijeSvet

10.1.2024 11:43 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kriza podeljenog sveta u fokusu ovogodišnjeg Davosa Kriza podeljenog sveta u fokusu ovogodišnjeg Davosa
Tradicionalni Svetski ekonomski forum (SEF) u Davosu, koji će biti održan od 15. do 19. januara, okupiće više od 2.800 političkih i poslovnih lidera,... Kriza podeljenog sveta u fokusu ovogodišnjeg Davosa

Tradicionalni Svetski ekonomski forum (SEF) u Davosu, koji će biti održan od 15. do 19. januara, okupiće više od 2.800 političkih i poslovnih lidera, saopštili su organizatori. Oni će biti posvećeni unapređenju dijaloga i jačanju saradnje i partnerstva u vezi sa kritičnim globalnim izazovima.

„Suočavamo se sa podeljenim svetom i rastućim društvenim podelama, što dovodi do sveprisutne neizvesnosti i pesimizma. Moramo ponovo da izgradimo poverenje u našu budućnost tako što ćemo prevazići upravljanje krizama, sagledati korene uzroka sadašnjih problema i zajedno graditi budućnost koja obećava“, rekao je Klaus Švab (Klaus Schwab), osnivač i izvršni predsednik SEF-a.

Program foruma fokusiran je na najnoviji globalni razvoj, a cilj sastanka je da revitalizuje i ponovo osmisli saradnju neophodnu za unapređenje otpornosti i bezbednosti, oživljavanje ekonomskog rasta koji poboljšava životni standard, sprovođenje brzih klimatskih akcija uz obezbeđivanje energije, tehnološkog razvoja i ulaganja u ljude i pravične mogućnosti.

Ove godine na SEF-u će učestvovati više od 300 javnih ličnosti, uključujući više od 60 šefova država i vlada. Među političkim liderima u Davosu naći će se kineski premijer Li Ćijang, predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen), predsednik Argentine Havijer Milei (Javier Milei), predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken), kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio je SEF.

Učesnici ekonomskih sesija baviće se pitanjima duga, idustrijskih strategija, novom realnošću visokih kamatnih stopa i izgledima za zapošljavanje, a na skupovima će govoriti lideri međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i priznati ekonomisti. Tokom SEF-a planirano je održavanje oko 200 panel diskusija koje će biti direktno prenošene putem interneta.

  • MAXMAD

    10.1.2024 #1 Author

    Podeljen je odavno sada je podel
    jenost postala agresivna.

    Odgovori

  • SENSEI

    11.1.2024 #2 Author

    Svet je oduvek bio podeljen, pa nije ni čudo da se o dalje deli

    Odgovori

  • LJUBOMIR

    11.1.2024 #3 Author

    Nije nije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...