Svetski ekonomski forum u znaku svetskih kriza

Davos bez bogataša iz Rusije i Kine

Svet

16.1.2023 09:39 Autor: Vladimir Jokanović 2

Davos bez bogataša iz Rusije i Kine Davos bez bogataša iz Rusije i Kine
Rat u Ukrajini i njegove ogromne ekonomske posledice ponovo će dominirati agendom tradicionalnog godišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu, koji će biti održan... Davos bez bogataša iz Rusije i Kine

Rat u Ukrajini i njegove ogromne ekonomske posledice ponovo će dominirati agendom tradicionalnog godišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu, koji će biti održan 53. put, od 16. do 20. januara.

Petodnevni sastanak održava se pod sloganom „Saradnja u fragmentiranom svetu“, a najavljeno je učešće više od 50 šefova vlada i država.

Pored državnih lidera očekuje se učešće poslovne elite, budući da je registrovano 116 svetskih milijardera, ali među njima neće biti ruskih tajkuna, kao ni kineskih bogataša, prenosi Bloomberg. Najviše milijardera stiže iz SAD, a veći broj nego obično dolazi iz zemalja Persijskog zaliva i Indije.

Dolazak u Davos najavilo je 56 ministara finansija i 19 guvernera centralnih banaka, kao i 600 izvršnih direktora kompanija.

Forum se održava u vreme kada je svetska ekonomija pod ekstremnih stresom, opterećena visokom inflacijom, energetskom krizom i poremećajima u snabdevanju izazvanih ratom u Ukrajini i ponovnim porastom broja slučajeva zaraze korona virusom u Kini.

Foto: Beta/AP

„Ekonomske, ekološke, društvene i geopolitičke krize spajaju se stvarajući izuzetno neizvesnu budućnost. Godišnji sastanak u Davosu pokušaće da osigura da lideri ne ostanu zarobljeni u ovom kriznom načinu razmišljanja“, rekao je osnivač SEF-a Klaus Švab (Klaus Schwab), prenosi Deutsche Welle.

Među očekivanim gostima su nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) kao jedini lider iz neke od zemalja G7, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), španski premijer Pedro Sančes, kao i predsednik vlade Grčke Kirjakos Micotakis, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev. Srbiju će u Davosu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, potvrdili su organizatori.

SAD će predstavljati izaslanik predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za klimu Džon Keri (John Kerry) i trgovinska predstavnica Ketrin Taj (Katherine Tai). Kinu će na forumu predstavljati vicepremijer Liu He, a Ukrajina će ponovo poslati delegaciju na visokom nivou, ali organizatori nisu želeli da otkrivaju detalje, kako su naveli iz bezbednosnih razloga.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg takođe će učestvovati na forumu, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva i izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Ovogodišnji samit u Davosu održava se usred jednog od najoštrijih ekonomskih usporavanja u ovom veku, a Georgijeva je upozorila da bi trećina globalne ekonomije ove godine mogla da bude pogođena recesijom. Svetska banka upozorila je da bi tekuća ekonomska kriza mogla da izazove porast siromaštva u podsaharskoj Africi, u kojoj već živi oko 60 odsto ekstremno siromašnih u svetu.

Desetine klimatskih aktivista okupilo se u Davosu na protestima protiv uloge velikih naftnih kompanija, zahtevajući konkretnije akcije u borbi protiv klimatske krize, kao i stvarne mere za zaštitu životne sredine. Aktivisti navode da nisu protiv foruma kao takvog, ali da je njegova struktura problematična i pogrešna, jer okuplja pojedince i korporacije sa ogromnim novcem.

  • TATJANA

    17.1.2023 #1 Author

    Susret najjačih i najbogatijih, ništa drugo

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.1.2023 #2 Author

    Ruski tajkuni i kineski ne bi ni dosli…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...