Želja organizatora Svetskog ekonomskog foruma

Da Davos ne bude „uzaludna priča“

Svet

15.1.2024 16:13 Autor: Vladimir Jokanović 4

Da Davos ne bude „uzaludna priča“ Da Davos ne bude „uzaludna priča“
Organizatori ovonedeljnog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu žele da skup pruži rešenja za najveće svetske probleme i pomogne Forumu da izbegne kritike da je... Da Davos ne bude „uzaludna priča“

Organizatori ovonedeljnog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu žele da skup pruži rešenja za najveće svetske probleme i pomogne Forumu da izbegne kritike da je to „uzaludna priča“.

To je poruka glavnog organizatora događaja u Davosu, šeika Tanjeba Islama, koji je izjavio da vlada „neviđeno interesovanje globalnog juga“ za ovogodišnji Forum. Islam je takođe pozdravio nastup kineskog premijera Li Ćijanga. Njegova poseta označava prvu posetu Pekinga Davosu od 2017. godine, prenosi CGTN.

Komentarišući temu Foruma „Ponovna izgradnja poverenja“, Islam je rekao da je tokom protekle dve godine došlo do erozije poverenja, ne samo među vladama. To se, prema njegovim rečima, dešavalo i između vlada i biznisa, kao i između samih preduzeća.

„Godišni sastanak će se mnogo fokusirati na rešenja kako bi se lideri iz javnog i privatnog sektora zaista okupili. Predugo su ljudi bili fokusirani na dijagnostiku problema i to je nešto što želimo da promenimo“.

Islam je naveo da se nada da će Forum pomoći zbližavanju zemalja. „Četrdeset odsto poslovnog učešća dolazi sa globalnog juga. U plenarnoj sali ćemo razgovarati o raskolu sever-jug“. On je dodao da je uzbuđen zbog dolaska kineskog premijera.

„Kina kao druga najveća ekonomija sveta ima ogromnu ulogu kada je u pitanju ne samo podmlađivanje ekonomskog rasta u svetu, nego posebo u regionu u kome se nalazi. Znamo da će Azija biti sledeće žarište rasta i zaista se nadamo da ćemo čuti dublji uvid u agendu koju premijer ima“, kazao je Islam.

On je naveo da je od vitalnog značaja da politički program Foruma razumeju ne samo delegati, nego i globalna populacija, kao i da Forum ima obavezu prema široj javnosti da privoli lidere da zaista iznesu svoju političku agendu.

  • AJA

    15.1.2024 #1 Author

    Ako bude razumevanja sa svih strana uspece forum u Davosu.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    15.1.2024 #2 Author

    Više je okupljanje bogatih i moćnih da se igraju sa malima

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.1.2024 #3 Author

    Da li ce biti uzaludno okupljanje videcemo…

    Odgovori

  • tamara71

    15.1.2024 #4 Author

    Master of puppets

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...