Kina iznenadila SAD veličinom delegacije u Davosu

Blinken ugovara neplanirani sastanak sa švajcarskom predsednicom

SvetVesti

15.1.2024 13:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Blinken ugovara neplanirani sastanak sa švajcarskom predsednicom Blinken ugovara neplanirani sastanak sa švajcarskom predsednicom
Američke diplomate u Švajcarskoj pokušavaju da na brzinu ugovore sastanak državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) sa novom predsednicom Švajcarske Violom Amherd, iako to... Blinken ugovara neplanirani sastanak sa švajcarskom predsednicom

Američke diplomate u Švajcarskoj pokušavaju da na brzinu ugovore sastanak državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) sa novom predsednicom Švajcarske Violom Amherd, iako to nije planirano uoči njegove posete Davosu, gde će će u utorak i sredu učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu.

Prema dokumentu u koji je Politico imao uvid, američki ambasador u Švajcarskoj sugeriše da bi Blinken trebalo barem da se rukuje sa Amherd, koja se, kako se navodi, potpuno stavila na raspolaganje za sastanak sa državnim sekretarom SAD.

Kao razlog zakazivanja sastanka navedeno je da će Kina imati 10 ministara u Davosu i Bernu, kao i da će kineski premijer Li Ćijang imati sastanak sa švajcarskim liderima. Američki ambasador u Švajcarskoj okarakterisao je kineski nastup u Davosu kao „pseudo državnu posetu“.

Portparol Stejt departmenta izjavio je u nedelju da se očekuje sastanak Blinkena sa švajcarskim zvaničnicima, ali nije komentarisao dokument niti druge detalje rasporeda. Istaknuto je da je raspored državnog sekretara uvek okviran i podložan izmenama.

Stejt department nije predvideo sastanak Blinkena sa kineskim zvaničnicima u Davosu. Odnosi dve države dodatno su pogoršani posetom američke delegacije Tajvanu. Prema navodima neimenovanih izvora, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi u ponedeljak da se sastane sa kineskim zvaničnicima u Bernu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...