Nove tenzije u odnosima između SAD i Kine

Američka delegacija u poseti Tajvanu

SvetVesti

15.1.2024 10:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američka delegacija u poseti Tajvanu Američka delegacija u poseti Tajvanu
Nezvanična američka delegacija sastavljena od bivših funkcionera doputovala je u nedelju na Tajvan odmah nakon izbora na kojima je pobedio dosadašnji predsednik Lai Ćing-te... Američka delegacija u poseti Tajvanu

Nezvanična američka delegacija sastavljena od bivših funkcionera doputovala je u nedelju na Tajvan odmah nakon izbora na kojima je pobedio dosadašnji predsednik Lai Ćing-te kako bi izrazila čvrstu podršku SAD ostrvu koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Lai, lider Demokratske progresivne partije osvojio je u subotu treći uzastopni mandat, odbacujući upozorenja Pekinga da će njegov izbor povećati rizik od sukoba, prenosi CNN. U skladu sa dosadašnjom praksom, američka administracija poslala je nezvaničnu delegacijiu na Tajvan.

Poseta je usledila nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) u subotu čestitao Laiju na pobedi i narodu Tajvana „što su još jednom demonstrirali snagu svog snažnog demokratskog sistema i izbornog procesa“.

Blinken je saopštio da se SAD raduju saradnji sa Laijem i tajvanskim liderima svih strana kako bi „unapredili naše zajedničke interese i vrednosti i unapredili naše dugogodišnje nezvanične odnose“.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je tim povodom da izjava „ozbiljno krši princip jedne Kine“, kao i da su SAD obećale da će održavati samo kulturne, komeracijalne i druge nezvanične veze sa Tajvanom. „Snažno žalimo i odlučno se protivimo tome“, navodi kinesko Ministarstvo.

Kineske ambasade u Japanu, Velikoj Britaniji i Kanadi takođe su protestovale u tim zemljama zbog čestitki upućenih Laiju, navodeći da je je to mešanje u unutrašnja pitanja Kine. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u subotu da SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana.

Tagovi
SVET VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...