ISTRAŽIVANJE PORTALA BIZNIS.RS: Svetski ekonomski forum u Davosu (1)

Neizvesnost je ključna reč Davosa

AnalizaManifestacijePoslovanjeSvet

13.1.2024 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Neizvesnost je ključna reč Davosa Neizvesnost je ključna reč Davosa
Glavna tema predstojećeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu od 15. do 19. januara je „Obnova poverenja“. Istovremeno, kjučna reč ovogodišnjeg okupljanja oko 2.800 učesnika... Neizvesnost je ključna reč Davosa

Glavna tema predstojećeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu od 15. do 19. januara je „Obnova poverenja“. Istovremeno, kjučna reč ovogodišnjeg okupljanja oko 2.800 učesnika iz 120 zemalja je neizvesnost, ocenjuje za Biznis.rs predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

„Mislim da je neizvesnost ključna reč i tema koja već godinama obeležava globalnu političku i ekonomsku situaciju. Taj kontinuitet neizvesnosti nastavlja se u ovoj godini u svakom pogledu. Za razliku od prošlogodišnjeg Davosa, kada je dominantna tema bila saradnja u fragmentiranom svetu, danas govorimo o ponovnoj izgradnji poverenja“, navodi Vlahović.

Prema njegovim rečima, tome je pre svega doprinelo izbijanje novog sukoba na Bliskom Istoku, tako da će geopolitičke i geostrateške teme ponovo dominirati, ako ne i više nego 2023. godine.

Program ovogodišnjeg skupa u Davosu fokusiran je na takozvana četiri stuba, odnosno ključne teme. Prva je postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu, što uključuje rešavanje trenutnih kriza, kao što je tekući sukob na Bliskom istoku, uz suočavanje sa strukturalnim silama fragmentacije.

„Ne očekujem da će Davos doneti nešto novo u smislu konkretnog doprinosa završetku ratnih sukoba, kao što ni prošle godine nije doprineo smirivanju sukoba u Ukrajini. Dobro je da se o takvim temama razgovara na jednom mestu, gde su prisutni značajni akteri iz političkog establišmenta“, istakao je Vlahović.

Foto: Wikipedia.org

Druga tema je otvaranje radnih mesta i rast za novu eru. To obuhvata razmatranja ponovnog stvaranja ekonomskih okvira za podsticanje rasta i otvaranja radnih mesta, naglašavajući pristupe usmerene na ljude u potencijalno niskoj deceniji rasta.

Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo je treća tema. To podrazumeva korišćenje veštačke inteligencije za društvenu korist uz upravljanje regulatornih izazovima i tehnološkim napretkom u drugim oblastima kao što su 5G i 6G i kvantno računarstvo.

Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju četvrta je po redu u programu Davosa 2024. U okviru ove teme učesnici će diskutovati o razvijanju sistemskih pristupa za svet koji je neutralan i prirodan do 2050. godine, balansirajući kompromise za društveni konsenzus.

Među političkim liderima u Davosu naći će se kineski premijer Li Ćijang, predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen), predsednik Argentine Havijer Milei (Javier Milei), predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken), kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio je Svetski ekonomski forum.

Vlahović je ocenio da će geopolitika će ove godine apsolutno dominirati, ali za razliku od prošle godine kada se na forumu u Davosu obratilo nekoliko svetskih lidera, ove godine skup će proći bez prisustva američkog i kineskog predsednika. Ne očekuje se ni dolazak visoke ruske delegacije.

Ova godina je godina velikih izbora. U 2024. će biti izbori u Evropskoj uniji, SAD, Indiji, procenjuje se da će oko tri milijarde ljudi ili gotovo polovina svetske populacije izaći na birališta širom sveta. Rezultati tih izbora odrediće političke i ekonomske trendove u svetu“, ocenio je naš sagovornik.

Sutra: Deglobalizacija ide na ruku Srbiji, ali su potrebne reforme

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...