Druga ekonomija evrozone otpornija nego što se očekivalo

Francuska će u prvim nedeljama 2023. uspeti da izbegne smanjenje ekonomskih aktivnosti

BankeEUU fokusu

11.1.2023 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska će u prvim nedeljama 2023. uspeti da izbegne smanjenje ekonomskih aktivnosti Francuska će u prvim nedeljama 2023. uspeti da izbegne smanjenje ekonomskih aktivnosti
Francuska ekonomija je nastavila da raste krajem 2022. i izvesno je da će u prvim nedeljama ove godine izbeći skupljanje i pored rasta cena... Francuska će u prvim nedeljama 2023. uspeti da izbegne smanjenje ekonomskih aktivnosti

Francuska ekonomija je nastavila da raste krajem 2022. i izvesno je da će u prvim nedeljama ove godine izbeći skupljanje i pored rasta cena energenata, pokazuju podaci Banke Francuske.

Prema mesečnoj anketi u kojoj je učastvovalo 8.500 firmi, u decembru se u glavnim poslovnim sektorima beleži rast aktivnosti koji je veći od očekivanog, oko 0,1 odsto. Rukovodioci kompanija očekuju da će se u januaru nastaviti ekspanzija u industriji i uslugama, kao i da će doći do stabilizacije u građevinskoj industriji.

Takođe, u industriji je manje problema u vezi sa nabavnim lancima, posebno u građevinskom sektoru, navodi se u saopštenju centralne banke.

“Aktivnost u Francuskoj se pokazala otpornijom nego što smo predviđali. Ona se usporava. Imamo neznatan pozitivan rast. Sve u svemu, održavamo se na površini”, naveo je guverner Banke Francuske Fransoa Vileroj de Galo (François Villeroy de Galhau) u interviju za Radio Classique.

Kako je rekao, Francuska će uspeti da izbegne “teško prizemljenje” i duboku recesiju, koja se pominjala u prognozama objavljenim u septembru.

“Realno stanje naše ekonomije je malo bolje od našeg kolektivnog duha”, dodao je Vileroj de Galo.

Izveštaj u vezi sa drugom najvećom ekonomijom evrozone takođe ukazuje da 2023. možda neće biti toliko loša kao što se očekivalo. U utorak su ekonomisti iz Goldman Sachs-a odbacili prognoze o ulasku evrozone u recesiju, uzimajući u obzir da se ekonomija pokazala otpornijom na kraju 2022. i da su cene prirodnog gasa naglo pale.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...