Francuska pred osetljivom reformom penzionog sistema

Makron predlaže podizanje granice za penzionisanje za čak tri godine

EUSvet

9.1.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Makron predlaže podizanje granice za penzionisanje za čak tri godine Makron predlaže podizanje granice za penzionisanje za čak tri godine
Vlada predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), pokušava da oživi njegovu inicijativu za ekonomske reforme i ostvari veliku političku pobedu ove sedmice, pokretanjem reforme... Makron predlaže podizanje granice za penzionisanje za čak tri godine

Vlada predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), pokušava da oživi njegovu inicijativu za ekonomske reforme i ostvari veliku političku pobedu ove sedmice, pokretanjem reforme penzionog sistema suočenog sa žestokim sindikalnim protivljenjem.

Francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) u utorak će izneti detalje o planovima da se Francuzima najverovatnije podigne starosna granica za odlazak u penziju na 64 ili 65 godina sa sadašnje 62 godine.

Prolazak reforme kroz parlament, kako ocenjuje Reuters, neće biti lak, prenosi agencija Mina.

Makronu nedostaje većina i moraće da pobedi nekoliko desetina konzervativnih poslanika, ili da iskoristi ustavna ovlašćenja kako bi zaobišao Skupštinu, što bi razbesnelo opoziciju.

Sa jednom od najnižih starosnih granica za penzionisanje u industrijalizovanim zemljama sveta, Francuska troši više od većine drugih zemalja na penzije, skoro 14 odsto ekonomske proizvodnje, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Penziona reforma u Francuskoj, gde se pravo na punu penziju stiče od 62 godine, oduvek je bila osetljivo pitanje, a naročito sada sa porastom nezadovoljstva zbog rastućih troškova života.

Vlada smatra da je reforma neophodna, kako bi se obezbedilo finansiranje penzija narednih godina.

„Cilj je da se postigne balans bez podizanja poreza ili smanjenja penzija. Na stolu su razne opcije, ali sve uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju“, rekao je novinarima portparol francuske vlade, Olivije Veran (Olivier Veran).

  • GOCA BG

    9.1.2023 #1 Author

    Kod njih se bune za 65 godina,sta nasi da kazu…

    Odgovori

  • TATJANA

    10.1.2023 #2 Author

    E blago njima i za do sad, kakve su uslove imali

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...