gotovo dvesta evra manje na mesečnom nivou

Penzije u istočnoj Nemačkoj i dalje niže nego u zapadnoj

EUU fokusuVesti

3.10.2022 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Penzije u istočnoj Nemačkoj i dalje niže nego u zapadnoj Penzije u istočnoj Nemačkoj i dalje niže nego u zapadnoj
Više od 30 godina nakon ujedinjenja države, penzije u istočnoj Nemačkoj znatno su niže nego u zapadnoj. Penzioneri na istoku zemlje su prošle godine... Penzije u istočnoj Nemačkoj i dalje niže nego u zapadnoj

Više od 30 godina nakon ujedinjenja države, penzije u istočnoj Nemačkoj znatno su niže nego u zapadnoj. Penzioneri na istoku zemlje su prošle godine u proseku primali 1.329 evra posle 45 godina plaćanja doprinosa, a na zapadu zemlje 1.527 evra.

Podatke je saopštilo ministarstvo rada povodom Dana nemačkog jedinstva 3. oktobra, a na pitanje poslanika Levice Serena Pelmana (Sören Pellmann).

Penzioneri u istočnoj Nemačkoj su 2019. godine u proseku primali 1.287 evra, a u zapadnoj 1.487 evra.

Godine penzijskog staža su celokupan period tokom kog je osiguranik bio obveznik obaveznog osiguranja, uključujući i one kada, zbog nezaposlenosti na primer, nije uplaćivao sredstva u fond. To donekle može da objasni razlike, piše DPA.

Ulogu igraju i niže zarade, ali bitno je obratiti pažnju i na činjenicu da su brojevi rezultat direktnog poređenja za 45 godina staža. Mnogi na istoku su i više godina radili nego tadašnji stanovnici zapadne Nemačke, a zaposleno je bilo i više žena.

Nema jedinstva nemačkih penzija, rekao je poslanik Pelman iz Lajpciga. Reč je, naveo je, o „nepoštovanju životnih dostignuća istočnih Nemaca.“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...