Očekuje se da Emanuel Makron imenuje novog šefa vlade

Francuska premijerka podnela ostavku

EU

9.1.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Francuska premijerka podnela ostavku Francuska premijerka podnela ostavku
Premijerka Francuske Elizabet Born (Elisabeth Borne) podnela je u ponedeljak ostavku koju je predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) prihvatio. Očekuje se da će Makron... Francuska premijerka podnela ostavku

Premijerka Francuske Elizabet Born (Elisabeth Borne) podnela je u ponedeljak ostavku koju je predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) prihvatio. Očekuje se da će Makron imenovati novog premijera i uneti novu energiju u oslabljenu i sve manje popularnu vladu.

Makron je zahvalio dosadašnjoj premijerki, koja je na toj funkciji bila od maja 2022. godine, na njenoj „hrabrosti, posvećenosti i odlučnosti“ u „službi nacije“. Ona i drugi ministri ostaće na poslu do imenovanja nove vlade u narednim danima, saopštila je Jelisejska palata, prenosi Financial Times.

Ostavkom premijerke okončane su spekulacije o izgledima za rekonstrukciju vlade, iako još nije saopšteno ime novog premijera. Rekonstrukcija kabineta dolazi samo nekoliko meseci uoči evropskih izbora u junu i Olimpijskih igra koje će u julu biti održane u Parizu.

Prema izveštajima francuskih medija, na premijersko mesto verovatno će biti imenovan Gabrijel Atal (Gabriel Attal), mladi i popularni ministar obrazovanja. Ukoliko njegovo imenovanje bude potvrđeno, Atal bi bio najmlađi francuski premijer ikada i prvi koji je otvoreni homoseksualac.

Makron takođe razmatra imenovanje iskusnijih kandidata, poput ministra finansija Bruna Le Mera (Bruno Le Maire). Born je bila druga žena na premijerskoj dužnosti u Francuskoj, a njen mandat poremećen je time što je Makronov centristički savez izgubio većinu u parlamentu, ostavljajući joj težak zadatak sklapanja sporazuma sa opozicijom.

Prema nedavnoj anketi konsultantske kuće Elabe, rejting podrške premijerki bio je oko 23 odsto, što je blizu najnižeg nivoa svih vremena, dok je Makronova podrška oko 27 procenata. Istovremeno, Atal je zabeležio rejting od 40 odsto, što ga čini najpopularnijim političarem u Francuskoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...