Ne stišavaju se protesti zbog Makronove penzione reforme

Milioni Francuza na ulicama

Svet

24.3.2023 10:10 Autor: Vladimir Jokanović 6

Milioni Francuza na ulicama Milioni Francuza na ulicama
Milioni Francuza okupili su se u četvrtak na uličnim protestima širom zemlje u novom izlivu nezadovoljstva zbog penzione reforme predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).... Milioni Francuza na ulicama

Milioni Francuza okupili su se u četvrtak na uličnim protestima širom zemlje u novom izlivu nezadovoljstva zbog penzione reforme predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron). Protesti u Parizu i drugim gradovima bili su nasilni, u borbi koja ne pokazuje znakove jenjavanja.

U sukobima je povređeno 149 policajaca i žandarma, a 172 osobe su uhapšene, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi France24. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin osudio je nasilnike, koji su prema njegovim rečima pripadnici „krajnje levice“.

Sindikati su naveli da nasilni protesti nisu ono što su želeli, ali da krivica za to pada na vladu. Hiljade demonstranata širom Francuske sukobilo se sa policijom u većim gradovima palilo je vatre i sukobilo se sa policijom, ignorišući pozive sindikalnih lidera na uzdržavanje od nasilja. Prema anketama, oko 70 odsto građana krivi vladu za nasilje.

Foto: Beta/AP

Sindikat CGT saopštio je da je oko 3,5 miliona ljudi učestvovalo u četvrtak u protestima u celoj zemlji, dok vlasti navode da je bilo nešto više od milion demonstranata. Smeće se i dalje gomila na ulicama Pariza, a gnev sakupljača ne slabi ni posle desetak dana štrajka. Sindikati pozivaju pozvali su na nove proteste 28. marta.

Podsetimo, Makron i njegova vlada izbegli su glasanje u parlamentu i pozvali se na specijalna ustavna ovlašćenja da bi nametnuli penzionu reformu koja predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, zbog čega su sindikati i građani pokrenuli masovne proteste. Opozicija je ove nedelje pokrenula glasanje o nepovrenju vladi, ali je vlada opstala.

Makron je u sredu u televizijskom obraćanju naciji odlučno branio reformu penzionog sistema, ali je rekao da je vlada mogla bolje da prezentuje svoju politiku. „Mislite li da ja uživam u ovoj reformi? Ne“, rekao je on. Prema izveštajima francuskih medija, Makronov nastup nije umirio građane.

  • Mike

    24.3.2023 #1 Author

    I vidim ima puno mladih, jer se i njih tiče, misle svojom glavom o budućnosti. Ovde u Srbiji o budućnosti mladih misle političari sa kupljenim diplomama, doktoratima, pardon, oni misle o budućnosti penzionera – jer samo njima i sebi povećavaju plate tj. penzije. O mladima ne misle, što bi? Dobro, udele im po 50, 100 evra pred izbore, i koriste parole kao bore se za nečiju decu,k ali ih generalno baš briga. Mladi u Srbiji inače slabo misle, jer ih mrzi da čitaju, uče, lakše je gledati dno rijaliti programe na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Kakva penzija, kakve „gluposti“. Vive la France!

    Odgovori

  • MAJALG

    24.3.2023 #2 Author

    Ne volim Francusku kao naciju, ali mi je drago kada vidim da se neki narod pobuni protiv nepravde i pokaze javno nezadovoljstvo nekom odlukom vlade koja je losa po njihov narod i buduce narastaje.

    Odgovori

  • ZVE84

    25.3.2023 #3 Author

    Tako je! I treba da se pobune!

    Odgovori

  • TATJANA

    25.3.2023 #4 Author

    On ne popusta, oni ne popuštaju, pa videcemo kakav će ishod biti

    Odgovori

  • Milovan94

    26.3.2023 #5 Author

    Francuzi su skloni tome da štrajkuju i da prenaglašavaju sve. Setimo se samo Žutih prsluka pre dve godine

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    26.3.2023 #6 Author

    Oni malo malo pa u štrajk udare.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...