Penziona reforma u Francuskoj ušla u dramatičnu fazu

Makron nametnuo zakon zaobilazeći glasanje u parlamentu

EU

17.3.2023 08:49 Autor: Vladimir Jokanović 9

Makron nametnuo zakon zaobilazeći glasanje u parlamentu Makron nametnuo zakon zaobilazeći glasanje u parlamentu
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izbegao je u četvrtak glasanje u parlamentu i pozvao se na specijalna ustavna ovlašćenja da bi nametnuo penzionu... Makron nametnuo zakon zaobilazeći glasanje u parlamentu

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izbegao je u četvrtak glasanje u parlamentu i pozvao se na specijalna ustavna ovlašćenja da bi nametnuo penzionu reformu, zbog koje su sindikati i građani pokrenuli masovne proteste poslednjih meseci.

Odluka je doneta samo nekoliko minuta pre zakazanog glasanja u Narodnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, prenosi France24.

Podsetimo, reč je o predlogu izmene starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Očekuje se da će ovaj potez pokrenuti glasanje o poverenju Makronovoj vladi.

Saopštenje o zaobilaženju glasanja u skupštini usledilo je nakon što je Senat, gornji dom francuskog parlamenta, usvojio zakon u četvrtak ujutru sa 193 prema 114 glasova. To je bilo očekivano zbog konzervativne većine u tom telu, koja podržava povećanje starosne granice za penziju.

Vlada, međutim, nije bila sigurna u broj glasova u Narodnoj skupštini, pa je premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) najavila pokretanje ustavnih ovlašćenja koja omogućavaju da odluka bude doneta dekretom. Ovom odlukom Makron i vlada rizikuju dalje rasplamsavanje protesta i štrajkova, a opoziciji daje pravo da pokrene glasanje o poverenju vladi.

Foto: Beta/AP

Opozicija je ljutito reagovala na odluku da se izbegne glasanje u parlamentu posle višenedeljne debate o zakonu. Opozicioni poslanici su se rugali premijerki dok je saopštavala odluku, a monogi od njih zapevali su nacionalnu himnu. Sednica je prekinuta na dva minuta, jer su poslanici levice sprečili premijerku da govori.

Opozicija ističe da kada predsednik nema većinu u zemlji i nema većinu u Narodnoj skupštini, onda mora da povuče svoj predlog zakona. Liderka krajnje desnice Marin Le Pen (Marine Le Pen), koja je poražena od Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora prošle godine, najavila je da će podneti predlog za izglasavanje nepoverenja vladi u parlamentu.

Događaje u skupštini pratio je obračun demonstranata i policije na ulicama Pariza. Pribegavanje meri nametanja zakona verovatno će dodatno razbesneti sindikate, opozicione stranke i građane, koji tvrde da je reforma penzionog zakona nepravedna i nepotrebna.

  • DUSICA

    18.3.2023 #1 Author

    Vlada će isterati penzionu reformu ali ovo im je tek početak nemira i protesta.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2023 #2 Author

    Nece se zavrsiti na ovome,tek ce sad da razbesne sindikate i gradjane…

    Odgovori

  • MADMAX

    19.3.2023 #3 Author

    I mi Makrona za trku imamo . . .

    Odgovori

  • MAJALG

    19.3.2023 #4 Author

    Ovo je pokazatelj da volja naroda nista ne znaci, namcu nam volju koju oni sami kroje bez volje naroda. Pricamo o demokratskom drustvu, i onda se desi ovo u Francuskoj i dokaze da takvog drustva nema.

    Odgovori

  • Iva

    19.3.2023 #5 Author

    Kod nas će to tek da eskalira

    Odgovori

  • Milisavka

    19.3.2023 #6 Author

    Neće im gradjani ti tako lako dopustiti

    Odgovori

  • VILENJAK

    19.3.2023 #7 Author

    I mi smo isto tako. 😂

    Odgovori

  • MARA

    19.3.2023 #8 Author

    Kod nas se to dešava malo češće…

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #9 Author

    Ima toga kod nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...