Ne prestaje nezadovoljstvo zbog penzione reforme u Francuskoj

Zakazano glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

EU

20.3.2023 10:47 Autor: Vladimir Jokanović 4

Zakazano glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi Zakazano glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi
Dve poslaničke grupe francuskog parlamenta podnele su predloge za izglasavanje nepoverenja vladi Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) nakon što je premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne)... Zakazano glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

Dve poslaničke grupe francuskog parlamenta podnele su predloge za izglasavanje nepoverenja vladi Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) nakon što je premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) prošle nedelje, pozivajući se na 49/3 član zakona, nametnula usvajanje kontroverzne penzione reforme, zaobilazeći parament.

Taj potez vlade doveo je do eskalacije uličnih protesta širom Francuske. Tenzije su eskalirale u Nantu dok je deo demonstranata gađalo flašama policajce, koji su im uzvratili suzavcem, prenosi France24. U Bordou demonstranti su palili kontejnere za smeće. Više od milion ljudi protestovali je tokom vikenda, a sindikati su pozvali na nastavak štrajkova i nova okupljanja.

Foto: Beta/AP

Sakupljači smeća, osoblje rafinerije nafte i drugi radnici nastavili su da štrajkuju. Za predstojeći četvrtak, planiran je svenarodni dan akcije. Vlada ističe da je pitanje da li je penziona reforma „neophodna ili nepodnošljiva za francusku javnost?“ Reforma uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Jedan od predloga za izglasavanje nepoverenja vladi podneo je centristički blok Liot, a podržala ga je levičarska koalicija Nupes. Drugi predlog podneo je desničarski pokret na čijem čelu je Marin Le Pen (Marine Le Pen). Ukoliko glasanje o nepoverenju bude potvrdno, predlog zakona o penzionoj reformi bio bi odbijen, a Makron bi morao da imenuje novi kabinet.

Makronov politički savez ima najveći broj poslanika u Narodnoj skupštini, ali ne kontroliše apsolutnu većinu. Međutim, vlada veruje da može da preživi oba glasanja, budući da su konzervativni republikanci obećali da neće podržati nijedan od predloga za izglasavanje nepoverenja, prenosi Deutsche Welle.

  • GOCA BG

    20.3.2023 #1 Author

    Makron je sam sebi presudio odlukom koju je doneo…

    Odgovori

  • Tina

    20.3.2023 #2 Author

    Kako li ce se sve ovo zavrsiti

    Odgovori

  • TATJANA

    21.3.2023 #3 Author

    Nije bas zavidna situacija u Francuskoj, pred izbore toliko strajkova

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #4 Author

    Niko ne zna kako ce se ovo zavrsiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...