Ne stišava se nezadovoljstvo zbog penzione reforme

Francuska premijerka sa opozicijom i sindikatima

EUVesti

27.3.2023 08:41 Autor: Vladimir Jokanović 2

Francuska premijerka sa opozicijom i sindikatima Francuska premijerka sa opozicijom i sindikatima
Francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) planira da se sastanke sa opozicionim i sindikalnim liderima u pokušaju da doprinese okončanju višenedeljnih protesta protiv novog... Francuska premijerka sa opozicijom i sindikatima

Francuska premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) planira da se sastanke sa opozicionim i sindikalnim liderima u pokušaju da doprinese okončanju višenedeljnih protesta protiv novog zakona o penzijama, saopštio je u nedelju njen kabinet.

Demonstracije protiv penzione reforme, koja će povećati starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, postale su nasilne nakon što je vlada ranije ovog meseca progurala zakon bez konačnog glasanja u parlamentu, prenosi Reuters.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) odbacio je ukidanje ili odlaganje zakona, dajući svojoj premijerki zadatak da pronađe novu podršku u parlamentu nakon što vlada nije uspela da pronađe dovoljno glasova za podršku zakonu.


Born će se sastati sa liderima političkih partija, a planira da ponovo pokrene dijalog sa sindikatima o pitanjima rada, ne pominjući zakon o penzijama. Ona je ranije izjavila da nema nameru da razgovara o zakonu. Francuska premijerka navela je da će sastanks sa opozicionim i sindikalnim liderima održati početkom aprila, prenosi AFP.

Premijerka Francuske obećala je da neće ponovo koristiti svoja ustavna ovlašćenja za usvajanje zakona bez glasanja u parlamentu, osim zakona o budžetu. Sindikati su zakazali nove velike proteste za utorak 28. marta.

  • Tina

    28.3.2023 #1 Author

    Videcemo sta ce biti. Kako ce se dogovoriti

    Odgovori

  • TATJANA

    28.3.2023 #2 Author

    Ogromno su gubici u pitanju, naravno da se mora sastati i naci resenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...