Rezultati nakon uvođenja digitalne radne kartice

Grci sve više rade prekovremeno, naročito u samoposlugama

EULifestyle

6.9.2024 17:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Grci sve više rade prekovremeno, naročito u samoposlugama Grci sve više rade prekovremeno, naročito u samoposlugama
U Grčkoj je zabeležen porast prijavljenih prekovremenih sati rada od kako se koristi digitalna radna kartica, izjavio je zamenik grčkog prermijera i portparol vlade... Grci sve više rade prekovremeno, naročito u samoposlugama

U Grčkoj je zabeležen porast prijavljenih prekovremenih sati rada od kako se koristi digitalna radna kartica, izjavio je zamenik grčkog prermijera i portparol vlade Pavlos Marinakis.

Ta kartica egzaktno beleži vreme dolaska zaposlenih na radno mesto i odlaska čime se bolje štite prava zaposlenih, rekao je ministar, a prenosi Beta.

Marinakis je na konferenciji za novinare rekao da je porast prekovremenih sati posebno evidentan u prvih sedam meseci 2024. u odnosu na isti period prošle godine.

Po njegovim rečima, izraziti primer su samoposluge gde je broj prekovremenih sati rada od početka primene kartice pa do kraja 2023. porastao za 61,2 odsto.

Digitalna radna kartica uvedena je da bi se zaštitila prava radnika i suzbili eksploatatorska praksa nekih poslodavaca, neprijavljivanje prekovremenog rada i falsifikovanje podataka, rekao je potpredsednik vlade.

Digitalna kartica se, kako je rekao, od 2022. godine uspešno primenjuje u bankama i velikim supermarketima, a od 2023. godine u osiguravajućim društvima, javnim komunalnim preduzećima i kompanijama koje se bave obezbeđenjem.

Foto: Freepik.com

Od 1. jula ove godine njeno korišćenje je prošireno na industriju i maloprodaju. Ti sektori zapošljavaju oko 750.000 ljudi, rekao je Marinakis.

Po njegovim rečima, kada ta mera bude proširena i na ugostiteljstvo i turizam, očekuje se da će digitalnu radnu karticu koristiti oko 1,5 miliona zaposlenih.

Od 1. jula, radnu karticu moraju da koriste industrijska preduzeća i firme u maloprodaji koje zapošljavaju više od deset ljudi, ali se ona odnosi samo na one koji tokom radnog vremena moraju da budu na radnom mestu i koji mogu da prijave dolazak i odlazak, a ne i na one koji rade van radnog mesta.

Kod takvih zaposlenih se i dalje barata dužinom radnog vremena koja je ranije zvanično prijavljena.

Jedan od ciljeva Ministarstva rada je da pomoću digitalne kartice stekne realnu sliku o radu što bi bila osnova i za eventualno formulisanje boljeg zakona o radu.

Podaci o radnom vremenu slivaju se u vladin centralni informatički sistem ERGANI, a najčešći način prijavljivanja zaposlenih na poslu je identifikacija uz pomoć digitalnog individualnog QR-koda koji dobijaju preko besplatne državne aplikacije.

  • UNALINEA

    7.9.2024 #1 Author

    Samo u Grčkoj? A kod nas?

    Odgovori

  • KIMCHI

    7.9.2024 #3 Author

    Zakon potraznje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    7.9.2024 #4 Author

    Pametno,to treba i kod nas da se uvede i da ljudi svaki prekovremeni minut budu placeni…

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.9.2024 #5 Author

    Sigurno ne isplativo

    Odgovori

  • DUCA

    8.9.2024 #6 Author

    Nadam se da su im plaćeni ti prekovremeni sati koji su evidentirani.

    Odgovori

  • VALERIJA

    8.9.2024 #7 Author

    Ništa bolja situacija nije ni kod nas te neću da ih žalim.

    Odgovori

  • Inquiete

    9.9.2024 #8 Author

    Pa i kod nas rade prekovremeno – i to je radnicima neplaćeno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.