IZGRADNJA SEVERNOG TOKA 2 MOŽE DA SE NASTAVI Istekao rok za žalbu sudu u Danskoj

EUSvetVesti

5.8.2020 14:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

IZGRADNJA SEVERNOG TOKA 2  MOŽE DA SE NASTAVI Istekao rok za žalbu sudu u Danskoj IZGRADNJA SEVERNOG TOKA 2  MOŽE DA SE NASTAVI Istekao rok za žalbu sudu u Danskoj
Odobrenje Danske agencije za energiju (DEA) za izgradnju trase gasovoda „Severni tok 2“ (ST2) kroz vode te zemlje postalo je pravosnažno, budući da je... IZGRADNJA SEVERNOG TOKA 2  MOŽE DA SE NASTAVI Istekao rok za žalbu sudu u Danskoj

Odobrenje Danske agencije za energiju (DEA) za izgradnju trase gasovoda „Severni tok 2“ (ST2) kroz vode te zemlje postalo je pravosnažno, budući da je istekao rok za žalbu Apelacionom sudu na tu odluku. Odobrenje je izdato na zahtev kompanije „North Stream 2 AG“ i odnosi se na korošćenje brodova cevopolagača koji se pozicioniraju sidrenjem.

DEA je izdala dozvolu početkom jula, kada je utvrđeno da je zona gradnje dovoljno udaljena od dela morskog dna ispod kojeg je zakopano hemijsko oružje iz Drugog svetskog rata. Prema pisanju Sputnika radovi sada mogu da budu nastavljeni.

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je zimus kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu dodatne sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane.

Povodom toga, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u Bundestagu da američke sankcije protiv gasovoda ST2 nisu u skladu sa pravnom regulativom Berlina. „Smatramo da je neophodno završiti taj projekat i u tom ključu ćemo raditi“, rekla je Merkel u obraćanju poslanicima.

Planovi za završetak izgradnje gasovoda ST2 nisu promenjeni, a sankcije protiv ovog projekta su nelojalna konkurencija i u suprotnosti su sa međunarodnim pravom, izjavio je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je istakao da je ruski stav prema sankcijama poznat, da je „krajnje negativan“ i da se ne menja.

Nije još izvesno koji brod će biti usidren na gradilištu, jer holandska „Dutch Marine Contractors“ okleva da iznajmi cevopolagač „Fortuna“, zbog pretnje američkim sankcijama firmama koje učestvuju u izgradnji. Druga opcija je ruski brod „Akademik Čerski“ koji je u aprilu doplovio u Baltičko more iz ruske luke Nahotka u Japanskom moru.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershell. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...