Italijanski ministar odbrane predlaže pregovore

Krozeto: Vreme je za diplomatiju između Rusije i Ukrajine

EU

11.1.2024 09:34 Autor: Vladimir Jokanović 2

Krozeto: Vreme je za diplomatiju između Rusije i Ukrajine Krozeto: Vreme je za diplomatiju između Rusije i Ukrajine
Došlo je vreme da diplomatija otvori put miru između Rusije i Ukrajine, ocenio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto (Guido Crosetto), dodajući da je... Krozeto: Vreme je za diplomatiju između Rusije i Ukrajine

Došlo je vreme da diplomatija otvori put miru između Rusije i Ukrajine, ocenio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto (Guido Crosetto), dodajući da je čvrsta zapadna podrška Kijevu ključna za osiguranje ozbiljnih pregovora.

Krozeto je rekao u parlamentu da ukrajinska kontraofanziva 2023. godine nije dala željeni rezultat i da se vojna situacija mora posmatrati sa realizmom, prenosi Reuters.

„Iz ove perspektive, čini se da je došlo vreme za prodornu diplomatiju, uz vojnu podršku, jer postoji niz važnih signala koji dolaze sa obe strane“, naveo je Krozeto. Prema njegovim rečima, Rusija progresivno pokazuje spremnost da pregovara i zaštiti svoju ekonomiju, dok se stav Kijeva čini manje beskompromisnim nego pre.

„Sve ovo mora biti uzeto u obzir na putu ka pregovorima za zaustavljanje sukoba i kasnijeg procesa normalizacije odnosa, ne samo Rusije sa Ukrajinom, već i sa zapadnim zemljama“, kazao je Krozeto.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je bilo kakvu ideju da je Moskva zainteresovana za pregovore, rekavši u izjavi za Economist da bi Rusija pristala na pauzu u borbama samo ako joj je potrebna pauza da popuni svoju vojsku.

„U Ukrajini, čini se da domaći front više nije tako jedinstven kao u prošlosti u podršci politici predsednika Zelenskog, naglašavajući neka odstupanja u političkom diskursu“, ocenio je italijanski ministar, dodajući da puni teritorijalni integritet i priznate granice Ukrajine ostaju cilj cele međunarodne zajednice.

Italija je prošlog meseca donela dekret kojim joj se dozvoljava da nastavi slanje ratnih zaliha u Ukrajinu do kraja 2024. godine. Vlada Italije takođe se složila da Kijevu pošalje još materijala za jačanje odbrane.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...