Protivljenje jednogodišnjem produženju bescarinskog uvoza

Mađarska tvrdi da Brisel nanosi štetu poljoprivredi EU

EU

16.4.2024 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mađarska tvrdi da Brisel nanosi štetu poljoprivredi EU Mađarska tvrdi da Brisel nanosi štetu poljoprivredi EU
Mađarska se protivi jednogodišnjem produženju bescarinskog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, jer to ne ispunjava interese evropskih poljoprivrednika, saopšteno je iz mađarskog Ministarstva poljoprivrede.... Mađarska tvrdi da Brisel nanosi štetu poljoprivredi EU

Mađarska se protivi jednogodišnjem produženju bescarinskog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, jer to ne ispunjava interese evropskih poljoprivrednika, saopšteno je iz mađarskog Ministarstva poljoprivrede.

Oni smatraju da to ne rešava probleme evropskih farmera i ne pruža mogućnost da se ograniči opseg ukrajinskog uvoza, posebno žitarica i uljarica, prenosi Mina.

„Brisel nanosi štetu poljoprivredi Evropske unije (EU) svojom proratnom politikom i staje na stranu ukrajinskih oligarha, a ne evropskih farmera“, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva su objasnili da se pridržavaju principa da proizvodi koji se uvoze u EU treba da ispunjavaju standarde bloka.

Poslanici EU su prošle sedmice postigli provizorni sporazum da do 5. juna 2025. godine obnove privremenu suspenziju uvoznih dažbina i kvota na ukrajinsku poljoprivrednu robu, uz uspostavljanje zaštitnih mera koje će ograničiti protok određenih proizvoda, ako njihov obim bude veći od prosečno uvezenog 2022. i prošle godine.

Mađarska je, zajedno sa Poljskom i Slovačkom, jednostrano produžila zabranu bescarinskog uvoza žitarica iz Ukrajine, nakon što su 15. septembra prošle godine ukinuta ograničenja koje je uvela EU.

Kao odgovor, Ukrajina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

  • LENA

    20.4.2024 #1 Author

    Ova situacija ukazuje na složenost trgovinskih sporazuma i balansiranje interesa različitih članica EU.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...