MALOPRODAJA U EVROPI PORASLA U JUNU ZA VIŠE OD 5 ODSTO Najviše se kupovalo gorivo, manje hrana i piće

EUVesti

5.8.2020 15:02 Autor: Julijana Vincan 0

MALOPRODAJA U EVROPI PORASLA U JUNU ZA VIŠE OD 5 ODSTO Najviše se kupovalo gorivo, manje hrana i piće MALOPRODAJA U EVROPI PORASLA U JUNU ZA VIŠE OD 5 ODSTO Najviše se kupovalo gorivo, manje hrana i piće
Obim trgovine na malo u Evropskoj uniji porastao je u junu za 5,2 procenta u odnosu na maj, a u evrozoni za 5,7 odsto,... MALOPRODAJA U EVROPI PORASLA U JUNU ZA VIŠE OD 5 ODSTO Najviše se kupovalo gorivo, manje hrana i piće

Obim trgovine na malo u Evropskoj uniji porastao je u junu za 5,2 procenta u odnosu na maj, a u evrozoni za 5,7 odsto, prema sezonski prilagođenim podacima, pokazuju preliminarni podaci koje je objavio Evrostat.

To znači da se obim maloprodaje u evrozoni i u EU vratio na nivo iz februara, kada na snazi nisu bile mere zatvaranja ekonomija zbog pandemije korona virusa, budući da je prethodno, u maju, maloprodaja u regionu jedinstvene valute skočila za 20,3 odsto, a u EU za 18,3 procenta, navodi se u saopštenju Evrostata.

Foto: Pexels.com

Na godišnjem nivou, maloprodaja je i u evrozoni i u EU u junu ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, zabeležila rast za po 1,3 odsto.

Najveći rast prometa na malo u evrozoni je u junu zabeležila prodaja goriva za motorna vozila, za čak 20,4 procenta na mesečnom nivou, pa promet neprehrambenih proizvoda za 12,1 odsto. S druge strane, mesečni promet hrane, pića i duvana opao je za 2,7 procenta.

Foto: Tanjug/AP

Sličan trend bio je i na nivou EU, gde je prodaja goriva za automobile porasla u junu za 16,9 odsto u odnosu na maj, a promet neprehrambene robe za 10,6 procenata. Dok su hrana, piće i duvan zabeležili pad za 2,2 odsto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći mesečni porast prometa na malo registrovan je u Irskoj (+ 21,9 procenat), Španiji (+ 16,5 odsto) i Italiji (+ 13,8 procenta). Najveći pad prometa zabeležen je u Austriji (-2,5 odsto) i Nemačkoj (-1,6 procenta).

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Irska se takođe nalazi na čelu liste po rastu junske maloprodaje na godišnjem nivou, sa skokom od 10,2 odsto, a prate je Estonija (+ 6,6 procenta) i Danska (+ 6,5 odsto).

Sa druge strane pad maloprodaje beleže Bugarska (18,1 procenta), Malta (-8,4 odsto) i Luksemburg (-7,7 procenta).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...