Zemlje EU spasila blaga zima

Međunarodna agencija za energiju upozorava na nestašicu energije sledeće godine

EU

20.2.2023 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Međunarodna agencija za energiju upozorava na nestašicu energije sledeće godine Međunarodna agencija za energiju upozorava na nestašicu energije sledeće godine
Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol upozorio je na moguću nestašicu energije sledeće zime, budući da relativno malo tečnog prirodnog gasa (TPG)... Međunarodna agencija za energiju upozorava na nestašicu energije sledeće godine

Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol upozorio je na moguću nestašicu energije sledeće zime, budući da relativno malo tečnog prirodnog gasa (TPG) izlazi na tržište, dok kineska potrošnja očekuje porast ove godine.

Birol je rekao da su evropske vlade prošle godine donele niz dobrih odluka kako bi osigurale snabdevanje energijom, poput izgradnje novih TPG terminala koji bi zamenili ruske isporuke gasa putem gasovode, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

On je rekao da su evropske zemlje “imale sreće”, jer je blaga zima ublažila potrošnju, dok je “ekonomska slabost” u Kini dovela do prvog pada potrošnje u poslednjih 40 godina u toj zemlji.

“Ako ne bude iznenađenja, u finišu ove zime možda prođemo s tu i tamo ponekom masnicom. Međutim, pitanje je – šta će se dogoditi iduće zime”, rekao je Birol na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On očekuje dodatne 23 milijarde kubnih metara TPG-a ove godine. Kako navodi, uz samo mali podsticaj u ekonomiji Kina će verovatno “progutati” 80 odsto dodatnog gasa kada mere protiv korona virusa budu u potpunosti ukinute.

“Iako imamo dovoljno LNG terminala, možda neće biti dovoljno gasa za uvoz i stoga nadolazeća zima neće biti laka za Evropu”, kazao je Birol.

On je poručio da nije vreme za opuštanje, ni za slavlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...