emisije u energetskom sektoru blizu kritične tačke

IEA očekuje rast potražnje za električnom energijom

SvetVesti

8.2.2023 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

IEA očekuje rast potražnje za električnom energijom IEA očekuje rast potražnje za električnom energijom
Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), potražnja za električnom energijom u svetu će se u naredne tri godine povećati u proseku tri odsto.... IEA očekuje rast potražnje za električnom energijom

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), potražnja za električnom energijom u svetu će se u naredne tri godine povećati u proseku tri odsto.

To je znatno više nego u godinama pre pandemije, kada je rast u proseku iznosio 2,4 odsto. Potražnju uglavnom pokreću Kina, Indija i zemlje jugoistočne Azije, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Do 2025. godine kineska potrošnja električne energije mogla bi skočiti na rekordan nivo od oko trećine globalne potrošnje. To bi bilo za četvrtinu više nego 2015, navodi IEA u svom izveštaju o tržištu električne energije za ovu godinu.

Istovremeno očekuje da će potražnja za električnom energijom porasti i u razvijenim zemljama zbog energetske tranzicije i s njom povezane tranzicije s fosilnih na alternativne izvore u prometu i industriji.

“Rast globalne potražnje za električnom energijom će se ubrzati”, rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

On je dobrom viješću nazvao činjenicu da obnovljivi izvori energije i nuklearna energija rastu dovoljno brzo da podmire gotovo cjelokupnu dodatnu potražnju.

“To takođe sugeriše da su emisije u energetskom sektoru blizu kritične tačke”, kazao je Birol.

Vlade bi stoga, kako smatra, trebalo ulagati u izvore energije s niskim emisijama kako bi mogle osigurati snabdjevanje električnom energijom i istovremeno ostvariti klimatske ciljeve.

IEA očekuje da će udeo obnovljivih izvora u globalnoj proizvodnji energije porasti na oko 35 odsto do 2025. godine. U prošloj godini iznosila je 29 odsto. Pritom će se verovatno smanjiti udeo ugljenika i gasa, što bi trebalo smanjiti i emisiju ugljen-dioksida u globalnoj proizvodnji električne energije.

Ali, ponuda i potražnja za električnom energijom u budućnosti će sve više zavisiti od vremenskih uslova, predviđa IEA, a ta se veza mogla videti već prošle godine.

Kinu su, na primer, pogodili toplotni talasi i suša, što je uzrokovalo značajan porast potražnje za električnom energijom za klima-uređaje, dok je istovremeno smanjena proizvodnja hidroelektrana u Sičuanu. Agencija zbog toga smatra nužnim ubrzati dekarbonizaciju i uvođenje čistih energetskih tehnologija.

  • MAJA

    8.2.2023 #1 Author

    Obzirom da zima prolazi , takireći, nece ni potrošnja biti veća

    Odgovori

  • Jovana24

    8.2.2023 #2 Author

    Ma stvarno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...