politički ili ekonomski interes?

Ministar privrede Han: Slovenija želi udeo u vlasništvu Mercatora

EU

1.6.2024 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ministar privrede Han: Slovenija želi udeo u vlasništvu Mercatora Ministar privrede Han: Slovenija želi udeo u vlasništvu Mercatora
Slovenački ministar privrede Matjaž Han rekao je u intervjuu za Delo da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija postane deo vlasništva Mercatora. Da... Ministar privrede Han: Slovenija želi udeo u vlasništvu Mercatora

Slovenački ministar privrede Matjaž Han rekao je u intervjuu za Delo da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija postane deo vlasništva Mercatora.

Da li bi ministar finansija Klemen Boštjančič, bio voljan da aktivira budžet za tu namenu, pita Forbs Slovenija.

Prodaja kompanije Mercator hrvatskoj grupi Fortenova i dalje je bolna tačka u slovenačkoj politici. Od prodaje 2014. povremeno su se javljali predlozi da država ponovo postane vlasnik najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca, koji trenutno čeka odobrenje za preuzimanje Engrotuša.

Potonju ideju obnovio je ministar privrede Matjaž Han, koji je u subotnjem Delu rekao da oni kao država žele udeo u vlasništvu Mercatora.

„Fortenova ima problema, kompanija se posle pada Ivice Todorića spasila na svoj način, a mi bi u tome trebalo da budemo ambiciozniji, da sa određenim udelom kao država uđemo u vlasništvo Mercatora. Time bi zauzeli deo polica u našim trgovinama i deo prehrambene industrije u Hrvatskoj. To možda deluje kao pobožna želja, ali još nisam odustao od te ideje“, rekao je Han i dodao da je tu ideju već nekoliko puta „neformalno“ izneo pred premijerom Robertom Golobom.

Premijer Golob poslednjih dana nije komentarisao ove izjave. Neki sagovornici iz vlade to vide više kao predizborni marketing nego kao iskrenu želju, što je Han već demantovao u intervjuu za Delo. Han smatra da bi „sadašnji vlasnici bili spremni da razgovaraju sa državom“ i da bi ponovnim ulaskom u vlasništvo „imali veću kontrolu da na našim policama bude što više slovenačke hrane“.

Takođe, treba napomenuti da registar lobiranja pokazuje da su predstavnici Fortenove imali sastanak u Hanovom ministarstvu krajem februara. Tema je bila „upoznavanje sa poslovanjem i planovima Mercatora za budućnost“. Tačan sadržaj razgovora nije poznat.

Ministar finansija Klemen Boštjančič je na pitanje slovenačkog Forbsa da li je to zaista želja ili postoje konkretniji planovi vlade rekao da „osim onoga što sam čuo u javnosti, ne znam ništa o tim planovima. Ne znam da li je rađena neka analiza, nekako sumnjam. Verujem da je to pre svega populistički potez”.

To nije bio prvi put da je Han spomenuo tu ideju. U novembru 2022. godine, takođe u intervjuu za Delo, rekao je da je možda došlo vreme da kupimo Mercator, koji smo „izgubili“.

„Vreme je da počnemo da se osvrnemo na zemlje oko nas, koje su u državnom vlasništvu i mnogo uspešnije i dinamičnije od Slovenije, kao što su Hrvatska i Mađarska“, rekao je tada on.

Ideju o kupovini Mercatora već je pre leta 2022. javno izneo predstavnik Levice Miha Kordiš, kada je Han, kao ministarski kandidat, saslušan pred matičnim odborom za privredu. Međutim, Kordiš je to spomenuo u kontekstu naglog rasta cena hrane u to vreme.

Han je u svom odgovoru, između ostalog, objasnio da je uzrok poskupljenja hrane u Sloveniji poskupljenje energenata i da bi on lično visoke cene rešio regulacijom cena. Istovremeno je poručio da vlada mora da zaštiti potrošača, a da privredu ne gura u minus. Mercator nije pomenuo.

 • AJA

  1.6.2024 #1 Author

  Intetesamtan tekst.

  Odgovori

 • LENA

  2.6.2024 #2 Author

  Izgleda da postoji interes Slovenije da ponovo postane vlasnik Mercatora, ali ministar finansija izražava sumnju u konkretnost tih planova. S obzirom na političke i ekonomske implikacije, ovaj potez bi mogao imati značajan uticaj na slovenačku privredu i tržište hrane.

  Odgovori

 • HANA

  2.6.2024 #3 Author

  I treba da želi.

  Odgovori

 • REA

  2.6.2024 #4 Author

  Pa oni su dobri za biznis

  Odgovori

 • FILIP07

  2.6.2024 #5 Author

  NE DAMO MERKATOR

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.